Happy - Jellegzetes ételek

2014.08.11. 13:03

Hihetetlen, hogy szinte azonos alapanyagok felhasználásával mennyiféle étel készíthető attól függően az ember melyik területi vagy társadalmi csoport tagja. A tészták és a húsok egyszerű felhasználásának nemzeti étellé való válása arra késztet, hogy minél többet, minél több helyen kóstoljunk meg belőle. Nézzük, csak miket: 

Horvátország - Csevapcsicsa

Mondanunk sem kell, az egész Balkán legjellemzőbb étele a csevap, melyet itthon is előszeretettel fogyasztanak. Az igazi csevapcsicsa többféle húsból, de leginkább marha, disznó és bárány keverékéből készül. A darált hús ilyen terű felhasználása a hosszú grillezés után éri el végleges formáját, melyet ahány ház annyi szokás alapon ízesítenek. Leggyakrabban kenyérrel, ajvárral és vágott zöldségekkel kísérik. 

cevap.jpg

Ausztria - Bécsi szelet 

Ez az, amit mindenki ismer és a vegetáriánusokon kívül mindenki szeret. Az igazi bécsi szelet hatalmas - legalább, mint egy pizza - és vékony. A leginkább borjú húsból készült finomságot szinte minden osztrák vendéglőben megtaláljuk, köretként krumplisalátával és citrommal tálalják, melyet fogyasztás előtt illik jól a schnitzelre csepegtetni. 

bécsi.jpg

Németország - Kolbászok

A németek a kolbász témát az idők során szinte teljesen kimerítették. Szinte mindenféle variáció nemzeti étellé válik, amit csak valaki kitalál az ország határain belül. A legkedveltebb utcai étel a curry wurst, az a virsli-szerű változat, amit háromféle currys szósszal tálalnak. Az Oktoberfest kedvelt finomsága az igazi vastag fehér kolbász pereccel és jó német módjára sörrel. Innen is látszik a németeknek mindig van okuk a kolbászozásra. 

currywurst.jpg

Szlovákia - Sztrapacska

A szlovákok nemzeti étele minden tévhittel ellentétben, cseppet sem hasonlít a mi galuskánkhoz. Az eredeti sztrapacska tésztája ugyanis nyers burgonyát tartalmaz, szemben a szimplán lisztes verzióval. Jelenleg két népszerű fajtája létezik, a juhtúrós és a káposztás, melyekhez a közhiedelemmel ellentétben szalonna helyet húst készítenek. 

turos_sztrapacska.jpg

Erdély - Zakuszka 

A zakuszkát az erdélyiek szinte minden napszakban fogyasztják. Az eredetileg örményektől átvett ételben padlizsán és paprika található krémes állapotban jó sok hagymával. Kenyérre kenve, magában, reggelire, uzsonnára vagy épp könnyű vacsorának - mindig alkalmas, az erdélyi háztartás alapkelléke egész évben. 

zakuszka.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://orangewayshappyways.blog.hu/api/trackback/id/tr746594745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása