Szováta, természeti szépségei és sóbányái miatt világhírű üdülőhelynek számít. Gyógyulni vágyóknak és pihenőknek is tökéletes. 

Szováta környéken már a rómaiak is bányásztak sót, majd a középkorban is folytatódott a kitermelés. A régi mélyedéseket idővel csapadék és folyóvíz töltötte ki, így keletkeztek az első sóstavak. Első lakói 1578-ban sótermelésre idetelepített elszegényedett szabad székely családok voltak, akiket 1581-ben ugyan elűztek, de rövidesen visszatelepültek. Első fürdője a 19. századközepén épített Gérafürdő a Sós-pataknak a Szovátába ömlésénél volt, innen fokozatosan Felső-Szovátára a mai fürdőközpontba helyeződött át a fürdőélet, ahol 1901-ben nyitották meg a fürdőtelepet."

szováta1.jpg

A település melletti Medve tó sokak számára ismert. Különlegessége, hogy nagyon magas sótartalma miatt a víz hőmérséklete lefelé emelkedik. A felszínből néhol sóhegyek emelkednek ki, melyeket a korábbi időkben még katonák is védtek. További tavai a sós vizű Mogyorósi-tó, Rigó-tó, Fekete-tó, Vörös-tó és Zöld-tó, továbbá az édesvizű Piroska-tó és Kígyós-tó. A sós vizű tavak esetében a víz sótartalma magas, így a fürdőző könnyebben fennmarad a víz felszínén.

szováta3.jpg

A környéken szívesen pihennek a helyiek és a külföldiek is, szerte a világ minden országából. A vendégek kisebb túrákon vesznek részt, csodálkoznak a táj szépségében, miközben a magas sótartalom miatt szinte lebegnek a víz felszínén. A szovátai környék és a mellette lévő tavak jótékony hatással vannak a légúti betegségekben szenvedőknek és a problémás bőrrel élőknek. 

szováta2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://orangewayshappyways.blog.hu/api/trackback/id/tr516730693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása