A középkorban kincsként  emlegették, majd ételízesítő lett és végre felfedezte magának az egészségipar is, a fehér kristályokból álló természeti képződményt : a sót. Erdélybe és Krakkó fele menet számos várossal találkozhatunk, ahol híres lelőhelyek vannak. Míg a lengyelek egy meseszép múzeumot varázsoltak a barlangokból, addig az erdélyiek fürdéshez alakították át a több száz éven át jelentős bányákat. De lássuk csak, miért is jó ez nekünk..

image_59.jpg

Kezdjük az alapoknál: az emberi szervezet több, mint 70 %-a víz és a maradék 30%-ban többféle só is megtalálható, olyannyira, hogy a magzatvíz koncentrációja megegyezik az Ősóceánokéval. Innen nézve szinte teljesen egyértelmű, miért is jó az ásványi kincs az ember számára és miért is tud hatékonyan segíteni néhány krónikus baj orvoslásában. Szerencsére a világ egyik legjobb minőségű kristályos képződménye pont a szomszédunkban, Parajdon található.

Hiába írunk még csak novembert, ha már mindenhol megjelennek a Karácsonyt idéző szükséges kellékek. Annak viszont, aki díszek helyett élményekkel dobná fel az Adventet, már biztos össze is futott a nyál szájában a következő finomságokra ...

Adventi utak 1990 forinttól a www.orangeways.com -on! 

Puncs

Ki hitte volna, hogy az évszázadok alatt karácsonyi italnak tartott puncs valójában egy indiai keverék, ami a gyarmatosítás idején az angolokon keresztül kezdte meg világkörüli hódító útját. A puncs neve az ázsiai félszigeten eredetileg "panch" volt és legalább öt hozzávalóból kellett állnia:  a rizspálinkából, citromból, teából és minimum két féle fűszerből. Manapság, ahány ház, annyi szokás alapon készítik el az alkoholos italt, melynek az osztrák vásárokon úgynevezett kinderpunch változata is van, mely inkább teából és gyümölcsökből készül. 

advent2_1.jpg

süti beállítások módosítása