Pattanásig feszült idegek vasárnap este...Mexikó és a hollandok. A legdurvább gólkirályok a legdurvább kapus ellen... Az utolsó pillanatig folyt a harc. 

Arról már írtunk, mi is az az igazi holland szurkolás de jelenleg nincsenek számottevő adatok a tegnap estéről. Vagy szimplán senki sem emlékszik; nem úgy, mint a tegnap esti futballrajongók által vitákra okot adó győzelemre. 

Az első félidő a holland drukkerek számára nagyon félősre sikerült. A csapatnak ugyanis egy gólt sem sikerült lőnie a sokak szerint legjobb kapusnak tartott mexikói játékos ellen. Igaz, a mexikóiaknak se. A meccs folyamán senki se tudta, vajon mi is lesz a végeredmény, de azért a 48. percben szerzett mexikói gól mindenképpen aggasztotta a narancssárga mezeseknek drukkolókat. A hollandok azonban, semmi esetre sem akarták feladni a győzelmet, így a játék végén a 88.percben Wesley Sneijder -nek köszönhetően berúgták az első gólt a már említett mexikói kapus által őrzött kapuba. A tengerentúli kedélyeket ezután már csak a bíró döntése borzolta jobban, ugyanis a büntető rúgással Hollandia bekerült a legjobbak közé, Mexikó pedig a negyeddöntő előtt kiesett. 

holland mexico.jpg

"Ez olyan világbajnokság volt, ahol semmi sem kedvezett nekünk, mégis bejutottunk a nyolcaddöntőbe. A gól után nem figyeltünk a lepattanó labdákra, elkezdtünk ajándékba adni lehetőségeket egy olyan csapatnak, amelyik nem csinált semmit addig. Erre nyomás alá helyeztek bennünket. Ez nagyon bosszantott, de így volt. Robben háromszor dobta fel magát. A FIFA-nak nagyon alaposan meg kellene néznie ezt a meccset, a szabálytalanságokat, és amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy európai bírót küldtek, amikor európai volt az ellenfelünk. Az az ember a sípjával kiütött minket a vébéről." - reklamált a mexikói csapat kapitánya. 

 

 

A hollandoknak nagyon jól sikerül az idei VB. Első körben a négy évvel ezelőtt elszenvedett sérelmeiket sikerült orvosolniuk a spanyolokon egy, az ellenfél számára igencsak megalázó 5-1-es győzelemmel. Az európai csapatot ez valószínűleg annyira felspanolta, hogy meg sem álltak addig amíg nem sikerült az ausztrálokat is megverni 3-2-re. Ők, a chilei csapattal szemben sokkal ellenállóbak voltak, ugyanis a dél-amerikai ország egyetlen gólt sem tudott lőni a holland válogatottnak. Reméljük a többin is hasonlóan teljesítenek majd ;) Most biztos őrült hangulat uralkodik a városban, úgyhogy jegyek a www.orangeways.com-on rendelhetők. 

hollandszurkolo.jpg

A XX. század egyik legremekebb alkotója egész életében a természet gyermekének vallotta magát. A híres művész világot megmozgató karrierje szülővárosából, Bécsből indult száz víz irányába.  

Életút

Hundertwasser eredetileg, Friedrich Stowasser -ként látta meg a napvilágot 1928-ban. Katolikus apja halála után,zsidó származású anyja egyedül nevelte, aki még fiával együtt, időben katolikus hitre tért. A nehéz idők alatt Friedrich kénytelen volt beállni a Hitlerjugendek közé, hogy elkerülje a származása miatt rá váró sorsot. A háború után azonban egyből felvették a Bécsi Művészeti Akadémiára, ahonnan három hónappal később elindult nemzetközi karrierje felé.  A világban szinte mindenhol otthagyta a nyomát  a tengeren 2000-ben bekövetkezett haláláig. 

hundertwasserhaz3.jpg

Inspiráció 

Hundertwasser név, melyet magának választott, a "száz vízre" utal. A művész első számú inspirációja ugyanis a természet volt. Élete végéig őszintén hitt abban az alapelméletben, miszerint az ember a természetes környezet része és azt megtisztelve kell együtt élnie vele. Friedrich minden ihletét innen merítette, erről uralkodnak szabálytalan vonalai, élénk színei is. Az alkotóra az osztrák szecesszió, azon belül Klimt, Schiele és Kampmann művei hatottak leginkább. 

Hundertwasser3.jpg

Stílusa

A mindenhonnan felismerhető alkotások meghatározó és visszatérő formái a víz folymására emlékeztető spirálok, és girbe gurba alakok. Hundertwasser azt mondta, a természetben nem létezik tökéletes egyenes, így sem az építészetben sem pedig a festészetben nem szükséges jelen lennie. Élénk színeket használt és építészetében a mesterséges anyagokat vegyítette a természetes környezettel - például egy domb oldalba épített háznál. 

hundertwasser4.jpg

Környezet és környezetvédelem

Hundertwasser kiemelten fontosnak tartotta a környezet védelmét, azt vallotta, hogy az ember az építészettel rombolja természetes közegét, pedig épp hogy együtt kellene élnie vele. A művész így tevékeny részt vállalt olyan épületek közreműködésében, melyek a természet védelmét és az energiatakarékosságot segítették elő, úgy mint a bécsi ökológiai szemétégető. Stephansdomra néző lakását fákkal rendezte be és vidéki házainál napenergiát használt. 

hundertwasser1.jpg

Megjelenések 

Az alkotó első kiállítására 23 évesen, 1952-ben került sor Bécsben, majd tíz évvel később, 1962-ben a velencei Biennale-n nyitotta meg tárlatát. Innentől kezdve megállíthatatlan volt, számtlan ország és város rendelt tőle épületeket Bécsen, Barcelonán és Ázsián keresztül. Több állami szervezet, köztük az ENSZ is megbízta saját bélyegző készítésével, Új Zéland számára még zászlót is tervezett. 

Hundertwasser Vogue.jpg

Hundertwasser egyenlő az élő művészet és természet elegyével. Épületei és festményei máig képesek elkápráztatni az embereket. Nagyon sokat tett a nyugaton már divatos ökogazdaságos életmódért, képes volt megmutatni a világ egy olyan szeletét, amit sokszor elfelednek. 

Photo credit: Vogue, Paris 

Múltkor írtunk azokról a helyekről, ahol szerelmeteket egy lakattal pecsételhetitek meg. Most pedig leírjuk, milyen helyen is érdemes megszállnotok, vacsoráznotok. 

Bécs 

Hotel - Hotel Bellevue

Itt minden bútor nagyon régi - legalább 100 éves. A barokk szalonokra és szobákra emlékeztető, régi stílusú hotel, hűen berendezéséhez a bécsi óvárosnál helyezkedik el. A vendéglátók kedvesek, a szobák tágasak és kifejezetten finom reggelit varázsolnak a szerelmetes éjszaka után a vendégeknek. 

Bécs.jpg

Étterem - Esterhazykeller

Édes kis sikátorban, kedves régi környezetben ízlelhetitek meg az osztrák konyha autentikus finomságait. Bécs belvárosához közel mindenképp ezt ajánljuk hatalmas bécsi szelet és császármorzsa fogyasztásra, eljegyzés és fontos évforduló esetén viszont hagyjátok a sikátort és üljetek fel az óriáskerékre vacsorázni, igaz ennek kicsit magasabb ára van. 

bécs étteremű.jpg

Salzburg

Hotel - Motel One Salzburg

Hotel a tónál, vízre néző kilátással. A hely nevében a motel szó kicsit megtévesztően hathat, főleg a képek nézegetése közben. Egy modern luxusra emlékeztető belsővel megálmodott szállásról van szó, ahonnan pár perc alatt megközelíthető a belváros is. 

Web: http://www.motel-one.com/de/hotels/salzburg/

Salzburg hotel.jpg

Étterem - Hotel Schloss Möchstein 

Hát persze, hogy a világ legkisebb étterme egy salzburgi hotel tornyában található! Egy igazán meghitt hely, kilátással a várra, ahol csak Te és Ő lehetettek együtt, még a pincérek is alig zavarnak. Nem állítjuk hogy ez a legolcsóbb helye, de hogy az élmény megéri - az ezer százalék. 

Web : http://www.monchstein.at/en/restaurants/smallest-restaurant-in-the-world.html

Salzburg étterem.jpg

Prága

Hotel - Fusion Hotel

Letisztult elegancia és a kihagyhatatlan csilaglépcső Prágában. A szobákban a fehér, a szürke és a világos színek dominálnak. A személyzet tagjai rugalmasak és kedvesek, az ár pedig kifejezetten barátságos. 

Web: http://www.fusionhotels.com/?wadsrc=dl_BLTrip

Prága hotel.jpg

 

Étterem - Kampa Park

A Károly-híd lábánál húzódik a népszerű Kampa Park étterem, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a hidakkal teli Prágára. Az étterem a belső tér mellett egy nagy teraszból és egy tetőtéri bárból áll, ahonnan igazán romantikus környezetben lehet csodálni a város szépségeit. 

 Web: http://www.monchstein.at/en/restaurants/smallest-restaurant-in-the-world.html

prága étterem.jpg

 

 

First of all : we all know, that You are coming to Budapest because once in the a summer You must lose your free mind. These are the best Hungarian festivals ( http://orangewayshappyways.blog.hu/2014/05/28/l_518) and under, what You must do and what you supposed to do not. 

DO Pack it!

Funny animal shaped balloon
It is very useful for the hangover fighting during the day, and very funny during the concerts. Please take care, they are so sensitive and bring the fun with themselves when You let them alone - we saw their metamorphosis in horror movies, we would never let you to do this.... 

Funny costumes
We hope that, this summer kills Borat, and the funny guys can shake off their neon strings. If you feel, that you have superpower or you are the sexiest, funniest woman or man alive, let your your fantasy move, and do your costume by yourself - as the superheroes do. 

Lens for phone
Everyone can take a selfie with a smartphone, but it's more cool to take a photo with lenses that can sprung the ground or make you shrink and grow. Also there are some color lenses, lenses for color bubbles and a lot more stuff to help you to be creative.

 

 

DO NOT Pack it!

Nofunny costumes
Borat is boring, we saw on everybody who felt that he has to show the lop over how to do, but he just predicted some things we would never want to see. The cooking apron on a man with the shape of a very sexy woman can also be pretty uncool, unless if you are serious about being Mrs. Doubtfire on a vacation. 

Penis and pussy shaped stuff
Hope,we don't have to explain that everyone has one from those things, so you don't have to show strictly close to others face that you also have. Be sure, they know. 

Unique drinks
Unless you don't want to get the guards drunk after the festival by your unique and delicious alcohol, leave it at home. In Hungary you can't bring as many alcoholic drinks as you possibly want, so you'd better drink on the spot, for example The Light from vodka+raspberry syrup+soda A.S.A.P. 

 

DO it on the festival

The summer hits
We have summer hits, that you can hear and watch during the shows, but every year and every festival has it's own hits. These are the stuffs people bring with themselves. It can be a hard rock plush animal, a bracelet but we saw lego figures as head lighter... If you really want to be a part of the partys, you have to have one. 

Eat well
... or eat everything from typical festival food. Hungarians know, how to eat much, so you can eat nearly every kind of foods.Last year's best festival foods were from delicious Casa Piadina, the almost healthy Guru and the Hot Dog with everything you want. We miss the churros and some things from festivals, but hope we will find some Zing Burger.

Party!
Leave the mess that ruin your mind at home, and just feel free. Some special american research-workers in special research bunkers had found out, that feeling free is the first step of  long and happy life and also helps to solve the problems, while your mind is off. Music and exercises (like dance and jump) are also good for your body. 

fesztivál.jpg

 

DO NOT do it on the festival 

Overdose
Alcohol can make you feel easy doing everything, so alcohol is good for a party; but getting too much alcohol can make you ugly, stank and pathetic so for a good party you have to know how much drink you can have. It is better to remember for funny moments than remember nothing - with no money or phone. 

Cigarettes on the concert
Once, if you want to be beaten you can light your cigarette in the biggest crowd on the most popular line upper's concert and dance like never before. So, when you burn their clothes or skin, and they will be very, very angry....

Force people to sex with you
There is no more disagreeable thing on Earth when a drunken and stank man or even woman, who thinks that he/she is the sexiest creature alive,  want's you violently to sex with him or her. If you are that sticky one, you probably don't understand how you look at this time, and the next days can be embarassing, especially if it was your friend. 

Pie, throw on others
If you have to do one of them, please go as far as you can. We don't have to explain why, hopefully. 

fesztivál2.jpg

 

 

Happy- Esőnap esetére

2014.06.23. 13:19

Leszakad az ég, az embernek semmi helyismerete és fogalma sincs a szállodai szobán kívül, hol töltse el a városlátogatásra szánt időt. Vagy mégis van, ami el tud minket kápráztatni még a sötét ég alatt? - A választ lejjebb olvashatod ...  

Bécs- A tenger háza

A belváros közepén, az ikonikus Mariahilfer Strasse-ról könnyen megközelíthető helyen magasodik az égbe  A tenger háza, számos édes és sós vízi állat belvárosi otthona. A szirti cápák és hatalmas tengeri teknősök nehezen magyaráznák meg otthon az emeleti lakosztály mikéntjét, ahogy a honlapon feltűnő krokodilok is, miért olyan fontos a széles mosoly az európai showbiznisz világában. Presze vannak itt trópusi állatkák, visszabeszélő  madarak és kedves , szép lepkék. Az itt élő állatok már rég megbékéltek az emberrel, ugyanis minden héten van, aki símogatja őket. A halak és hüllők tapishowra szerdán, csütörtökön és vasárnap adódik lehetőség; a pletykaéhes madarak, audienciára mindennap szívesen várnak.

Web: 

bécs tenger.jpg

München - BMV múzeum

Eső esetén örüljön, akit Münchenben ért a rossz idő, ugyanis egy egész napot tölthet a BMV múzeumban, ahol mesterségesen épített veszélyes szerpentinen tesztelheti vezetési tudását. A BMV múzeum a világ egyik legkedveltebb autójának állít emléket bemutatva a korai korok járműveit és azokat a terveket, amik egyelőre még nem valósultak meg. 25.000 négyzetméter high tech álomvilág, számtalan ötlettel és filmbe illő installációval, amit jó idő esetén sem érdemes kihagyni.

Web: http://www.bmw-welt.com/de/

bmv múzeum.jpg

Eindhoven - Phillips Múzeum

Nagyon meg fog lepődni, aki ide betér, mennyi mindent is köszönhetünk a manapság inkább tévékről ismert márkának, a Phillipsnek. A modern ember mindennapjaihoz ugyanis nagyon sokat tettek az alapító, holland testvérek. Ők kezdték el orvosi célra használni a röntgen sugarat és nekik köszönhetjük a villanyborotvát. Ők voltak azok, akik a rádió megalkotásánál és a televízió kifejlesztésénél is tevékeny szerepet játszottak, de ők tehetnek a magnó kazettáról a CD-ről és a DVD-ről is. 

Web: www.philips-museum.com 

phillips 2.jpg

Prága - Alkimista Múzeum

Most már értjük, miért szolgál olyan gyakran horrorfilmek díszletéül a cseh főváros. Számtalan horror múzeum hivatott ugyanis megjeleníteni Prága sötét középkorbeli létét. Az egyik ilyen az alkimista múzeum, mely a föld alatt bőszen kísérletezgető csuhás alakokat mutatja be. A fő cél ugyan az aranycsinálás volt, de nem ritkán kaptak titkos megbízást különböző varázsitalok előállítására vagy egyes alakok odébb tételére. A hely hűen ábrázolja a korabeli körülményeket, a föld alá érve pedig feltárul az alkimisták és nagy varázslók titka... 

Web: www.muzeumpovesti.cz

alkimist.jpg

Ragadd karon, fogj egy lakatot, ne mond meg hova mentek és ha még sexibb akarsz lenni kösd be a szemét, véletlenül se tudja, merre visz az út - aztán irány Európa, egy eldugott kis hotel nomeg a végére pecsételd meg a szerelmeteket egy lakattal Európa lakatfalainak egyikén ;) 

A szerelmes zegzugokhoz holnap is olvasnod kell a blogot, először válassz falat - majd ágyat, éttermet stb ;)

Ausztria

Bécs- Erdberger Steg 

Az érdekes külalakkal rendelkező gyalogos híd mi másra is lenne alkalmas, minthogy teret biztosítson a többszáz szerelmes lakatnak. A hely a Prater közelében található egy megállóra a buszállomástól és közel a vidámparkhoz.

bécs lakat.jpg

Salzburg - Mozart híd

Hol máshol is lenne Salzburg legromantikusabb pontja, mint a híres nőcsábászról és kitűnő zenészről elnevezett Mozart-hídon? Az uriember szerencsére nem hagyott ott minden találkozó után egy lakatot, mert akkor már nem lenne hely ;)  A város egy nyugodt kis hétvége helyszíne, csendes szerelmeseknek egy "kis éji zenéhez" ;)

mozart bridge.jpg

Csehország

Prága - Vlatava

John Lennon kérése, a Stand by me itt könnyen teljesülhet, ugyanis az énekesről elnevezett fal közelében található hídon hagyhatod ott szerelmetek nyomát. Prága így is úgy is gyönyörű, a lakat itt csak egy ürügy az utazásra ;)

Prága lakat.jpg

Németország 

Frankfurt - Eiserner Steg

A korabeli állampolgárok akaratából épült híd, Frankfurt második legrégebbi gyalogos átkelője a folyó felett. A híd, ahogy ezt Frankfurttól már megszokhattuk kereskedelmi célt szimbolizált. Ma történelmi jelkép, ami híven őrzi sok pár emlékét.

frankfurt iron bridge.jpg

Köln - Hohenzollen Steg 

Németország egyik legerősebb hídja az örök szerelem megpecsételésére is hivatott. A híd volt az, ami a világháború alatt szinte az utolsó pillanatig ellenállt a támadásoknak és újááépítése óta is alkalmas a napi több tíz vonat és több ezer gyalogos megtartására. Esküvő előtt, után ajánlatos. 

franfurt lakat.JPG

Lengyelország 

Krakkó - Kładka Ojca Bernatka

A hipermodern gyalogoshíd irigylésre méltó helyet kap az építészek körében. A Bernát szerzetesről elnevezett átjárót több díjjal jutalmazta a szakma és több tízezer lakattal a városlakók. A Kazimerz negyedtől indul így szinte a város központja, nem nehéz megtalálni. 

krakkó lakat.jpg

Szlovénia

Ljubljana - Mesarski most

Najó, egy picit morbid, hogy pont a hentesek hídján kezdték el a lakatok gyűjtését a párok, de mégis meg kell írnunk. Szóval a gyönyörű, ámde annál kimondhatatlanabb nevű  Ljubljana legszerelmesebb pontja a vágóhíd, egy híres Ádám és Éva szoborral, a gonosz kígyóval és egy Prometheus ilhette alkotással, nomeg varangyos békákkal akik egynap királyfik lesznek. Ezek után vicces pároknak ajánljuk. 

szlovénia lakat.JPG

Írtunk már Krakkó városáról de egy lényeges momentumot csak sejtettünk a történetből. Mégpedig a sárkány, a királylány és a királyfiak meséjét. Hogy mi igaz belőle - arra már a kutatók is rájöttek és ha végig olvassátok, Ti is megtudhatjátok. 

Történt egyszer pedig a messzi Wawel-domb környékén, hogy a folyóparti területet Krak király szerette volna elfoglalni - és hogy ők legyenek a pozitív szereplők - megművelni, felvirágoztatni. A terv sikerült is és a király és udvara akkora bulit ült, hogy arról feljegyzések se maradtak. A mulatozás hevében azonban egy dolgot nem vettek figyelembe : a domboldalon már izgatottan ücsörgő sárkányt, aki alig várta, hogy friss, mámoros hússal tömje meg bendőjét. A nagy szembesülés után a királynak és népének rendesen elkezdett fájni a feje, a sárkány ugyanis hetente egy állatot kért a látszólagos békéért cserébe. Ha nem kapott állatot, embereket evett meg helyette - és még ahhoz is volt bőr a képén, hogy a vacsora után szinte teljesen kiigya a Visztula vizét.

photo1 (14).jpg

A hosszú, rettegésben eltöltött évek alatt a király, két feltűnési viszketegségben szenvedő fia, II. Krak és Lech úgy döntöttek, az év hőseiként végeznek a sárkánnyal. A gyermekek, - ezzel is megpecsételve a "hosszú családi békét" - összedugták a fejüket, mit is kellene tenni a szörnnyel. Bekértek az udvarba ezért minden olyan sárkányölős akciómesét, amiben hős férfiak próbálkoznak eltenni a rémes lényeket fej fölül.  Durvábbnál durvább dolgokat találtak ki, míg nem egy nap egy hirtelen ötlettől vezérelve - melyet valószínűleg egy furmányos kis udvarhölgy adhatott nekik- kénnel töltött juhot adtak egy nagy és sokatmondó kacsintással az állatnak, aki ez után forgatókönyvszerűen elpusztult. 

sárkány.jpg

Az igazi muri csak ezután vette kezdetét. Sharing is caring - de nem, ha ezen a korona múlik. A fiúk, mint az örökségre évekig váró emberek, annyira összevesztek azon; hogy melyiknek is sikerült megölnie a gaz sárkányt hogy Krak kénytelen volt végezni fivérével, majd dicsőségben hazatérni a városba, miközben krokodil könnyeket ejtett testvére halála okán. A királyfi később II. Krak néven uralkodott egészen addig míg le nem bukott és el nem űzték a városból.

A figyelem ezután a király egyetlen épen maradt lányára, Wandára szegeződött, aki válogatni kezdett az udvarlók közül. De ahogy ez lenni szokott miközben a királylány a fehér királyfira várt -  a sötét paraszt érkezett egy német lovag személyében. Ritiger - a paraszt- erőszakosan döngette a lány várának kapuit, miközben az mindent elkövetett hogy a lovagot még csak ne is érdekelje. Ritiger égtelen, hiú haragra gerjedt és minden összehazudott kapcsolatát bevetve megfenyegette szegény Wandát a város elpusztításával. Wanda sajnos sose volt az az erős asszony így inkább a Visztula vizébe ölte magát. photo1 (13).jpg

A kutatók a valóságot azonban sokkal szárazabban látják. A sárkányt az akkori írások szerint valószínűleg az avar népek jelentették, akik valóban rettegésben tartották a város lakosait. A település körül élősködtek, miközben védelmi pénzt szedtek haszonállatok formájában. Ha nem kapták meg, amit akartak, nem lófejet küldtek vissza, hanem embereket raboltak, nehogy elfeledjék a krakkóiak mi is az a fegyelem. Azt pedig, hogy szegény városiak, a romantikus hatalmi harcok után nem sokkal egy Kegyetlen Boleszláv nevű uralkodót kaptak a fejük felé inkább hagyjuk is... 

Paul a polip elképedne, mások hogy szrukolnak. A kanapén ülve plain air üvöltöznek, kalapokban énekelnek, esetleg szegény fürdővízében áztatják magukat ruha nélkül. Így szurkolnak minden határon túl. 

A Németek

Ha az utóbbi sok sok évet nézzük, ők azért elég jól állnak, most már aztán igazán megengedhetik maguknak azt a kicsi  kényelmet, hogy saját kanapéjukon ülve nézhessék a meccset. Na de semmiképp se otthon, mert akkor nem lehet áthívni a haverokat és a családi béke is veszélyben forog. Úgyhogy fogják magukat, és legkényelmesebb házi bútoraikat, majd szépen kimennek az egyik stadionba, ahol élőben szurkolhatják végig a legjelentősebb meccseket. Az otthon maradt feleségek és barátnők pedig mindent meg tudnak lelni, amit eddig a bútordarab rejtett ( a családi béke így is veszélyben forog...)

focivb1.JPG

A Hollandok

Na itt aztán minden mehet ami a csövön kifér. Már délelőtt nekikezdenek a sörözésnek és az üvöltözésnek, hogy csak úgy zeng beléjük a város és az éjféli meccs végéig abba se hagyják. Énekelnek, táncolnak egy kis padra lecsücsülnek, alszanak majd isznak tovább. Mindezt a legfurcsább kalapokban és jelmezekben teszik. Nem is tudjuk valójában, mit fognak fel a meccsből, inkább egy hatalmas party az egész. Ja és jegyek már 9990 Forinttól, helyi sütemények és kalapok a holland pályaudvartól nem messze, pár eurótól ;) 

 


Broadcast live streaming video on Ustream

 

A Horvátok

A nemzeti drukker-hős már meg is van az idén : egy pirosra sült horvát fiatalember ugyanis 33 ezer brazil szurkoló közt ugrálta végig a brazil-horvát meccset. Kicsit botrányosan sikerül az idei év, mintha az európai pletykalapok címlapjára pályáznának azon kívül, hogy fociznak. Meztelen fürdőzés (najó, valahogy a nőket is elő kellett csalogatni), verekedések. A híradások alapján egy f klasszik Fradi/UTE meccshez hasonlít az eddigi VB, megfűszerezve némi politikai ízzel. 

 

Az osztrákok  és a németek tagadhatatlanul a legnagyobb mesterei a kolbászkészítésnek és kolbásztémában nem ismernek sem lehetetlent sem jobbak maguknál. Ennek örömére, zongorázzuk át melyek is a legkirályabb osztrák és német utcai kolbászozók. 

Bécs - Speck Standl

Annak, aki egy rossz szót is tud szólni erre a helyre semmi keresnivalója a kontinensen - kolbász-szempontból. Igényes kis stand megrakva minden földi jóval amit csak sonka és kolbászformátumban vágni, fúszerezni, gyúrni lehet.  A legfinomabb szálak reggeltől estig magukat kínálgatva sülnek, arra várva, hogy valaki végre kettesével megegye őket. A kolbatikus élvezethez diós kenyér és annyi mártás dukál, amennyit nem szégyell az ember - pontom 4 Euróért. A hely a Mariahilfer Strasse elején található, kultúrturistáknak a Mariahilfer Kirche ( Mariahilfer Templom) előtt, a többieknek a bevásárlóközpont bejáratával sréhen szemben. 

Web: www.speckstandl.at

fotó.JPG

Bécs - Curry Wurst Botschaft

Adott egy német alak, aki valami furcsa indíttatásból német kolbászozót akar nyitni ausztriában és egyáltalán nem érdekli, hogy az osztrákok a tradicionális currywurstért rajonganak. Az alak, Andreas körbe járja az összes létező hentest, azzal a szöveggel, hogy ő német kolbászt képzel el a tradicionális osztrák helyére. Miután szinte mindenki hazaküldte vagy máshova, talál egy hentest aki meglátja Andreas szemében a csillogó fantáziát és kivesznek együtt egy édes kis helyet a Duna mellett. Andreas ekkor, nesztek nektek currywurst, kitalál három különböző, currys alapú szószt, amivel hirtelen hihetetlenül népszerű lesz. A három szósz neve jelképezni akarja az osztrák/német testvériséget így a szószok Berlin, Bochum és Sylt melyek közül a Berlin a férfiak, míg a Sylt a nők körében népszerű.

Facebook: https://www.facebook.com/pages/WurstBotschaft/154476214677326

currywurstbécs.jpg

Berlin - Deutsche Currywurst Museum

Ha már Andreas elveinél tartunk, el nem tudjuk képzelni milyen lehet itt az éjszaka a múzeumban, amikor az összes currys kolbász héját levetve bolondozik az biztonsági őrrel, akinek ezután a világ legdurvább intézete is ötcsillagos hotel lehet az élményhez képest. De visszatérve egy picit a valósághoz,a hely a legendás kis unatkozó, kolbászárus lánynak állít monumentális emléket,  akinek egy esős napon semmi jobb dolga nem akadt mint feltalálni a jellegzetes szószt. Herta Heuwer gondolni se merte volna később mennyiféle formátumban lehet majd hozzájutni finom találmányához, nevezetesen a kolbászkák kis pohárban, falatok sétálós tálcán és minden jóval megrakva. 

Web: currywurstmuseum.com

berlinwuerst.jpg

München -  Augustiner-Bräu

Aki az Oktoberfestre megy, annak könnyű a dolga, ugyanis az összes létező kolbászozó egy helyen, katonás sorban gyülekezik várva a vásárlókat. De azért van kolbászélet az októberen kívül is! A legnépszerűbb - és épp ezért a legtömöttebb hely, a már 680 éve különböző fomában nyitva lévő Augustiner-Bräu. A hosszú évszázadok alatt lazán túlélt pár költözést, tüzet, háborút, kicsi, hasfájós hódítót és kicsi bajszos agresszív diktátort, privatizációt és sokmás finomságot, mégis törhetetlenül áll a kolbászfanok rendelkezésére. Egy vicces reklámfilmet azért elképzelnénk neki, amiben Napóleon megízlelve a német húskészítméynt, megnyalja a szája szélét és csak ezért elfoglalja Münchent, nemtörődve híres betegségével.

Web: www.augustiner-braeu.de

augustiner.jpg

Nürnberg - Bratwursthaulse

A kolbásztörténelem másik jelentős helye a szintén több száz éves múltra visszatekintő nürnbergi Bratwursthaulse, aminek a hátterében egy komoly hentesüzlet áll. A tulajdonosok nagyon fontosnak tartják, hogy a kolbásznak amit elkészítenek és bükkfával jól megfüstölnek ne kelljen többet utaznia a vendég szájáig pár méternél, így mindennap friss és finom étellel tudnak szolgálni. Az illatfelhők, az éhes utcamacskákat követve a város bármely pontjáról a helyre vezetnek, amit a türelmetlen tursták a Vároháza mellett találnak meg. 

Web: www.bratwursthaeusle.de

 bratw.jpg

+ 1 Home made tipp :

kolbi.jpg

A nagyra nőtt gyerekek álmait nagyra nőtt álmodozók valósítják meg vidámparkok és vizividámparkok formájában. Mi pedig összeszedjük a legmenőbbeket az Orangeways vonalain. 

Bécs - Práter 

A Föld legrégebbi szórakoztató parkja 1766 óta ingyen belépővel áll az örök gyerekek rendelkezésére. A világ legnagyobb körhintája 117 méter magasba repít a császári város felé, hogy már ott rálássunk a hatlamas, több részből álló parkra, ahol igazi felnőtt méretű hullámvasutak és egy csodaszép óriáskerék magasodik az emberek fölé. Lóverseny, curry wurst és miegymás a hosszú sorban álló fák alatt. Romantikára vágyóknak lovaskocsi, laza arcoknak riksa vagy bicikli a kötelező kellék. 

 vidipark2.jpg

Amszterdam - Efteling

A hollandok a szórakoztatás mesterei, így pont a vidámparkozásból maradnának ki? Nem ők, ilyet sose tennének, inkább megépítenek egy parkot a mesevilág hatalmas mesemondóinak és óriás alakjainak. Fantáziaföldre lépve annyi minden tárul elénk, amit épésszel felfogni szinte lehetetlen, gyermekkorunk összes népszerű mesealakja megelevenedik egy páratlankörítéssel tálalva. 

vidipark3.jpg

Düsseldorf - Sea Life Abendteuer Park és Legoland

A németek egyszerűen odavannak a vidámparkokért ezért mindenhova, minden témában igyekeznek felhúzni egyet. A Düsseldorf külvárosában található Sea Life Abendteuer Park a tenger legsötétebb bugyariba kalauzol vizes vasutain, hogy a legijesztőbb lényekkel, helyzetekkel találkozz. Mellette áll békésen a Legoland ami a nevéből következtethetően egy legó-város, legóbolondoknak (tudjuk, hogy nem csak a gyerekek játszanak vele ;) ) . A két parkba kombinált jegy is váltható, sőt még azt is megsúgjuk, hogy neten rendelve 7,5 Euroval olcsóbban lehet hozzáférni. És cuki élő pingvinek is vannak ;)

vidipark4.jpg

Pozsony - Senec Aquapark 

Nem messze tőlünk található egy igazán kis aranyos csúzdavilág. A Poszony mellett lévő Senec vagy Szenc városkában a beszéed Napod tó partján. Az aquaparkban a számtalan csúzdán keresztül egészséges termálvízben landolhatunk így nem csak a kedvünknek, hanem a bőrünknek is jót fog tenni egy kis vizividámparkozás. 

 vidipark5.jpg

Ljubljana - Mega Luna Park 

A BTC Shoppin Center ad otthont Ljubljana legizgalmasabb szórakozási központjának, a Mega Luna Parknak. Itt a tavaszi / nyári hónapok alatt óriási adrenalinemelő játékokra szállhatunk fel. Hatalmasat eshetünk egy óriási toronyról, de meg is pördülhetünk a város felett jópár méterrel.

 vidipark6.jpeg                                                                                                                                                                       

süti beállítások módosítása