Hamarosan kezdetét veszi az osztrák divat és művészvilág egyik legkiemelkedőbb eseménye a hivatalos, nemzetközi MQ Vienna Fashion Week. Az esemény a mi szempontunkból is érdekes, ugyanis több magyar tervező is képviselteti magát. 

Bécs központja, a színes és kedvelt Museumsquartier ilyenkor az osztrák és a kelet-európai divatvilág hemzsegő központjává válik. A kiállítóterek közti kávézók megtelnek a szakma jeles képviselőivel, az épület előtt felállított sátorban pedig már 3 órától egymást érik a legmenőbb osztrák, magyar és szlovák tervezők bemutatói, idén Szeptember 8 -14 között. 

fw2.jpg

Káprázatos ősz!

2014.08.27. 12:17

Az őszi utazások bája, hogy az ember igazán észre tud venni olyan dolgokat, amiket a nagy melegben és a strand keresése közben sose találna meg. Lassan bizonyított tény, hogy azok az emberek, akik ebben az időszakban nem az elmúlást, hanem a szépséget és a felfedezést látják, sokkal boldogabban és erősebben állnak majd a jeges, sötét téli időszakhoz. Hogy ne költs súlyos százezreket az utazásokra, kerekedj neki busszal, akár csak a szomszédos országokba, akár minden hétvégén. Olvass tovább és foglalj a www.orangeways.com-on. 

Bécs 

Bécsben újra éled minden - újra kezdődnek a színházi előadások, a performanszok és igazán szép élmény amikor a színesen hulló falevelek alatt fogyaszthatod el a napi kávédat valamelyik kastély parkjában, vagy a múzeumok falai mellett. Ebben az időszakban rendezik meg a nemzetközi, divathetet, az MQ Vienna Fashion Week-et, ahol számos magyra tervező is képviseli magát. A jegyárak is igazán méltányosak : 10 euroért annyi showt nézel meg naponta, amennyit szeretnél. 

Járatok: naponta 3x,  oda-vissza 6990 forinttól 

Városok - Ljubljana

2014.08.27. 11:26

Ljubljanában egyszer el kell veszni, hogy megláthassuk a város kacskaringós utcáiban rejlő művészeti értéket. Ezután be kell ülni egy mennyei pékségbe és a fáradalmakat egy wellness szállóban kipihenni a szomszédos tó partján. 

A város története, hasonlóan Krakkóhoz  egy sárkánnyal és annak legyőzésével kezdődött. A lengyel településen és az akkori Ljubljanában is ellenséges népek tartották rettegésben a lakosokat, így talán joggal gondolhatjuk, hogy a vándorló és fosztogató törzseket nemes egyszerűséggel egy tüzet köpő, szörnyű állatként látta az akkori társadalom. Persze, ebben a sztoriban is a hős - ez esetben görög - királyfi az, aki megmenti az embereket és megszilárdítja a hatalmat. A helyen, abban az időben főként a nagybecsű vének és illírek rettegtek, majd Augustus császár uralkodása alatt, rómaiak lepték el.

ljubljana1.jpg

A Római Birodalom alapozta meg Ljubljana jelentőségét, ugyanis az akkor még Pannónia Provinciához tartozó, Emona nevet viselő településig építették fel a kor egyik legfontosabb kereskedelmi vonalát, a Borostyánutat, így számtalan kereskedő volt kénytelen áthaladni a városon, aminek ekkor saját istennője volt Equarna névvel. Később szláv és szlovén népek telepedtek le, akik a Német-római Birodalomhoz tartozva felvették a kereszténységet, így a Ljubljanica folyó partja virágzásba kezdett; kézművesek, céhesek városává vált és fejlődött egészen az 1511-es földrengésig, ami a többszáz éves emlékeket a földdel tette egyenlővé. 

ljubljana2.jpg

A szlovén település a katasztrófa után reneszánsz stílusban épült újjá és a lakók felocsúdva a szörnyű eseményekből, elkezdtek terjeszkedni a folyó másik partjára is - akkor már barokk stílusban. A nemzeti öntudatra ébredésben később a töpörödött harcördög Napoleon játszott szerepet, aki meghódítva a várost, a francia nyelvet tette kötelezővé. A császár birodalmának gyengülésével a szlovének is egyre bátrabbak lettek és egyöntetűen álltak ki saját nyelvük ismerete és általános tanítása mellett. A kor nacionalista és ipari forradalmai természetesen a városra is nagy hatással voltak : himnuszt írtak, iskolákat alapítottak és elkészült az első vasútvonal is, ami Bécstől Trieszt felé érintette Ljubljanát. A II. világháború után Jugoszlávia része lett és 1991-ben vált függetlenné. 

ljubljana6.jpg

A település turisztikai szempontból bővelkedik a gyönyörű látnivalókban : a reneszánsz és a barokk kor emléképületei ma is sejtetnek valamit, az akkor élénken virágzó városból. A leghíresebb műemlék azonban a XIX.században épült Sárkány-híd, amit a modern kor szimbólumaként emelték kihangsúlyozva Ljubljana jelképét, a tűzköpő állatot, amiből egyből 4 őrzi az átkelő épségét. A kaján lények a monda szerint egy szűzlány áthaladásakor élénk farokcsóválásba és forgolódásba kezdenek. Egyesek pisszegni is hallották őket, de ezt még senkise erősítette meg. 

ljubljana5.jpg

A másik fontos látnivaló maga a várost megalapozó római fal, melyből a későbbi korok viszontagságai alatt már igen kevés maradt fenn, ellenben a domboldalon álló várral, melynek alapjai a sötét középkor óta töretlenül állnak. Az építményt eredeti gót formájába 1967-ben állították vissza, ahol természetesen kiállítások, rendezvénytermek kaptak helyet. 

ljubljana4.jpg

Ljubljana kulturális jelentősége mellett érdemes odafigyelni a természeti kincseire is. A szlován főváros mellett ugyanis egy igen érdekes és szép tavacska, a Bled húzódik, mely eredetileg gleccsereknek köszönhetően keletkezett. A jég által vájt medencét termálforrások töltötték fel, romantikus módon középen kihagyva egy kis szigetet. A szigetre pedig a kereszténység ideje alatt csodaszép kápolnát emeltek, Mária tiszteletére. A partra pedig természetesen spa-kat és szállodákat építettek, így egy kellemes kikapcsolódás helyszíne lehet bárki számára. 

bled.jpg

 

 

Legjobb programok őszre

2014.08.26. 13:35

Az ősz tökéletesen alkalmas arra, hogy megismerjük a kontinens legnépszerűbb városait, új élményekkel új tudással legyünk gazdagabbak. Erre az időszakra lesz még pár meglepetésünk, hogy véletlenül se hagyjunk egyedül a szobádban begubózni, de előbb akciós útjainkat tárjuk fel. 

München - Oktoberfest

Nincs is népszerűbb program az ősz közepén, mint a sör és a féktelen német bulizás ünnepe, az Oktoberfest. Az eseményre több ezer német állampolgár és világpolgár látogat el, hogy a bajor ruhába öltözött dekoratív lányok kezéből vehesse át a müncheni sörözők legfinomabb és legmegmunkáltabb italait és tésztától duzzadó pereceit. Az esemény ideje alatt még szélesebbre tárt karokkal várnak a helyi kolbászozók, amikről már korábban is beszámoltunk. 

Utak: 7990-től a www.orangeways.com -on

oktoberfest.jpg

Salzburg - Kultúra minden mennyiségben

A város maga egy kulturális felüdülés : a barokk épületek és az ódon kis utcák falaiból mindenhol a korabeli klasszikusok áradnak. Salzburg városában született ugyanis a barokk kor és az elmúlt évezred egyik legnépszerűbb zeneszerzője : Mozart. A zenekedvelők megtekinthetik a híres komponista szülőházát is, amit azóta is nagy becsben tartanak. A kulináris élvezetek rajongói pedig végig kóstolhatják a művészről elnevezett mennyi marcipánkülönlegességet - miközben gyönyörködnek a számtalan festőt megihletett tájban. 

Utak: 4990-től a www.orangeways.com-on

mozart.jpg

Amsterdam - csak a szokásos...

Azt mindenki tudja Amszterdamról, hogy mi kapható a coffe shopokban, de mi az ami sokat látott a hollandok számára is érdekessé teszi a várost ? A rengeteg színház, koncertterem és felvonulás. A város ugyanis élen jár az előadóművészetek pártolásában legyen az korabeli színdarab, vagy posztmodern performansz. De mivel tudjuk, hogy a hely fő jellegzetessége az élvezetek halmozása, mindenképpen meg kell említenünk, hogy a művészeti élményhez kulináris élvezetek is társulnak. Hollandiában ősszel szinte minden két hétben van olyan étel aminek a tiszteletére érdemes ünnepelni vagy még fel is vonulni. A legnagyobb érdeklődésre a városi felvonulás a Jordaanfestival tart számot, melyet eredetileg a munkások tiszteletére rendeztek meg. Élőzene, karneváli hangulat és persze sok sokünneplő ember...

Utak: 9990-től a www.orangeways.com-on. 

amszterdam.jpg

Happy - Nyár végi móka

2014.08.17. 23:41

Vége van a nyárnak ... najó, ezt hagyjuk! De igaz, ami igaz Augusztus közepe van és ilyenkor minden nyári dolgot meg kell tenni még egyszer... de mik is azok?

Utazni!

Legalább egy napra még valahova el kell menni. Ilyenkor célszerű egy közeli helyet választani. Ha várost szeretnénk nézni, mindenképp Bécs, Prága vagy Ljubljana felé vegyük az irányt  - ahol nagy melegre való tekintettel, nagyon menő városi strandokat nyitottak. Ellenben, ha tópartra húzna a szívünk bármikor megmártózhatunk Salzburgnál, vagy a Zágráb melletti hatalmas vízben, ahol ilyenkor hűsöl a város apraja-nagyja.

travel-quotes-love.jpg

Fagyizni!

Együnk csak annyi fagyit, amennyi belénk fér : csokis fagyit, epres fagyit, különleges fagyit, sorbetet - mindent. Az európai városokban szinte bárhol belefuthatunk egy kedves régi vagy épp egy nagyon modern új fagyizóba. Egy korábbi bejegyzésünket idézve : az úton akár meg is tanulhatjuk úgy nyalni, mint a nagyok pl.: Audrey Hepburn. Vagy még jobban ;)

cikk1.jpg

Strandolni!

Egy pillanatra se gondoljuk azt, hogy csak a tengerpart mellett érezhetjük magunkat igazán jól. Európa számos nagyvárosa rájött már arra, hogy szinte ugyanolyan jó dolog tud lenni egy fővárosi plázs is. Prágában van a legszebb és legjobban kialakított verzió tökéletes rálátással a Károly-hídra, de Pozsony se marad le természeti panorámás változattal. A bécsiek pedig egyszerűen a város közepén, a Dunán, mobil strandokkal oldják meg a medencézést. 

cikk2.jpg

Kirándulni!

Ehhez néha persze el kell rugaszkodni a megállók városaitól és meglesni milyen természeti kincs is található viszonylagos közelben. A Plitvicei tavakat, amik Zágrábból könnyű szerrel megközelíthetőek és az UNESCO Világörökség részei,  már meg sem kellene említenünk, vagy a Salzburg melletti hegyeket - de ide tartoznak a Berlin környéki sziklára épült kastélyok, vagy a Ljubljana közelében lévő aranyos kis tópart is. 

cikk3.jpg

Az ember életét az élmények, kalandok is nagyon gazdaggá tudják tenni, pláne ha ebbe bele tud csempészni egy kis messzi szemléletet, amiről nem csak gazdagabb hanem okosabb, műveltebb is lesz. Ehhez pedig utazni kell, világot látni és nem utolsó sorban : ÉLNI! 

We have plenty tourists who come to visit Hungary because of the Sziget Festival. They come mainly from Netherlands or Germany, and they usually stay one more week in Budapest. If you are one from them, you have to know what to do after the Sziget. 

Budapest

By day

The 20th August is a national holiday and one of the biggest celebration in Hungary. The hungarians start the day with some gastronomic and religious programme. The religious ones usually go to the temple to celebrate their first king, Stephan I, who layed on the Christentum laws in Hungary, and the priests also devote the new bread. After these celebrations hungarians visit the markets and gastro markets that you can find every bigger square. You can taste the new bread, the hungarian cousine and the cake of the year. The zennit of the day is the firework over the River Danube - do not miss it ;)

 tuzijatek.jpg

By night 

Hungarians start the weekend on Wednesday, so if you decided to stay here, you only have 2 days for hangover, because the party starts.There are events everywhere, you only have to decide which music do you prefer. In the city center you can dance for some pop and electric music in VOLT bar, Akvarium Klub, Hello Baby, Ötkert. If you want some fancy cocktail party with good music you have to choose B.O.B Bar - but before you make a choose you have to check Budapest from above from 360 Bar (Andrássy Street) or Gozsdu Sky Terrace ( Gozsdu Udvar). If you want to eat some good food you have to go to Mazel Tov or Spíler in the center, and after the party you really have to taste the street pizza near Gozsdu Udvar. 

budapest.jpg

Balaton

B.my.Lake

The festival for party people who never sleep. 4 days party on the beach of Lake Balaton. You only have to take a swimsuit and some money and you can start dancing in the water under the heating sun and continue near the stages, under the secretive moon. The festival's line up is with DJ-s all around the world and based on electric music. The best programe for people who like the music and the beach. 

www.bmylake.hu

party-balaton.jpg

STRAND Fesztivál

If you like music because of music, you have to stay some more days to go to the Lake Balaton to hear what papa Roach of John Newman presentsto you too. You can dance in the water too, because on theis side of Balaton the water is shallow and the organizers exploite that fact. 

www.strandfesztival.com

 

Happy - Jellegzetes ételek

2014.08.11. 13:03

Hihetetlen, hogy szinte azonos alapanyagok felhasználásával mennyiféle étel készíthető attól függően az ember melyik területi vagy társadalmi csoport tagja. A tészták és a húsok egyszerű felhasználásának nemzeti étellé való válása arra késztet, hogy minél többet, minél több helyen kóstoljunk meg belőle. Nézzük, csak miket: 

Horvátország - Csevapcsicsa

Mondanunk sem kell, az egész Balkán legjellemzőbb étele a csevap, melyet itthon is előszeretettel fogyasztanak. Az igazi csevapcsicsa többféle húsból, de leginkább marha, disznó és bárány keverékéből készül. A darált hús ilyen terű felhasználása a hosszú grillezés után éri el végleges formáját, melyet ahány ház annyi szokás alapon ízesítenek. Leggyakrabban kenyérrel, ajvárral és vágott zöldségekkel kísérik. 

cevap.jpg

Ausztria - Bécsi szelet 

Ez az, amit mindenki ismer és a vegetáriánusokon kívül mindenki szeret. Az igazi bécsi szelet hatalmas - legalább, mint egy pizza - és vékony. A leginkább borjú húsból készült finomságot szinte minden osztrák vendéglőben megtaláljuk, köretként krumplisalátával és citrommal tálalják, melyet fogyasztás előtt illik jól a schnitzelre csepegtetni. 

bécsi.jpg

Németország - Kolbászok

A németek a kolbász témát az idők során szinte teljesen kimerítették. Szinte mindenféle variáció nemzeti étellé válik, amit csak valaki kitalál az ország határain belül. A legkedveltebb utcai étel a curry wurst, az a virsli-szerű változat, amit háromféle currys szósszal tálalnak. Az Oktoberfest kedvelt finomsága az igazi vastag fehér kolbász pereccel és jó német módjára sörrel. Innen is látszik a németeknek mindig van okuk a kolbászozásra. 

currywurst.jpg

Szlovákia - Sztrapacska

A szlovákok nemzeti étele minden tévhittel ellentétben, cseppet sem hasonlít a mi galuskánkhoz. Az eredeti sztrapacska tésztája ugyanis nyers burgonyát tartalmaz, szemben a szimplán lisztes verzióval. Jelenleg két népszerű fajtája létezik, a juhtúrós és a káposztás, melyekhez a közhiedelemmel ellentétben szalonna helyet húst készítenek. 

turos_sztrapacska.jpg

Erdély - Zakuszka 

A zakuszkát az erdélyiek szinte minden napszakban fogyasztják. Az eredetileg örményektől átvett ételben padlizsán és paprika található krémes állapotban jó sok hagymával. Kenyérre kenve, magában, reggelire, uzsonnára vagy épp könnyű vacsorának - mindig alkalmas, az erdélyi háztartás alapkelléke egész évben. 

zakuszka.jpg

 

Happy - Filmes tippek

2014.08.08. 13:43

Néznél valami jó filmet , de nem tudod minek kezdj neki? Leginkább, melyik van fenn teljes egészében on-line ? Nyugi, segítünk...

Klasszikus vígjáték  - OSCAR

Stallone alakítása mellett nem lehet csak úgy elmenni, a film tagadhatatlanul az évszázad egyik legjobban sikerült vígjátéka.

Teljes filmhez tartozó link: https://www.youtube.com/watch?v=rt34-DpXNRw

Akció-vígjáték - A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső

Guy Richie klasszikusa egyszerre izgalmas és nagyon morbidul vicces. 

Teljes filmhez tartozó link : https://www.youtube.com/watch?v=OjQ4md-_BXA

Akció - Szemtől szemben 

A kritikusok szerint az egyik legjobban kidolgozott akció mozi. Mesterien megmunkált karakterek, történet és jól koreografált akciójelenetek - és persze Al Pacino , Robert De Niro-val. 

Teljes filmhez tartozó link: https://www.youtube.com/watch?v=rbGCl3eNXUE

Horror - Ragyogás

Ennél klasszikusabb már nem is lehetne, bár Stephen King nem igazán van oda érte, azért bátran állíthatjuk , hogy a filmtörténelem egyik legjobban kidolgozott ijesztő alkotása. 

Teljes filmhez tartozó linkek : https://www.youtube.com/watch?v=H8Pl61aNEQI
                                                https://www.youtube.com/watch?v=7Ml_8KwcRR4

Csajos - Minden végzet nehéz

Diane Keaton és Jack Nicholson felejthetetlen jutalomjátéka egyszerre édes, vicces és nagyon megmutatja milyen is lehet a szerelem 40 felett. 

Teljes filmhez tartozó linkhttps://www.youtube.com/watch?v=66tgZTaRzWQ

Érdekes: Egy makulátlan elme örök ragyogása

A film egyszerre érdekes és elgondolkodtató. Vajon ki lehet-e törölni az emlékeinket, vagy a sorsunk képes felülírni mindenféle ember alkotta technológiát? 

Teljes filmhez tartozó link : https://www.youtube.com/watch?v=vUJvJAYQkyw

Buszos - Görögbe fogadva

A törzsutasaink biztos emlékeznek a leginkább buszra való fergeteges szerelmes vígjátékra. 

 

Teljes filmhez tartozó link: https://www.youtube.com/watch?v=lQJOZsA3WRE

Magyar - Kontroll

TICKET! Tagadhatatlanul az egyik legjobb magyar alkotás. Realisztikus humor és mélyben megbújó mondanivaló. 

 

Teljes filmhez tartozó link : https://www.youtube.com/watch?v=5hJS6h0i1bQ

+1 Klasszikus - Ponyvaregény

Le Big Mac, komoly helyzetek, egy kis drog és hatalmas poénok. Nem kell többet mondanunk, nincs olyan, aki nem látta és nincs olyan aki nem nézné meg ismét. 

Teljes filmhez tartozó link : https://www.youtube.com/watch?v=FbW-OXIWyEE

Happy - Utazó alakok

2014.08.06. 13:57

Ugyanaz a busz, ugyanaz a sokszor megtett út, ugyanazok a zenék... Amikor a teljes filmtörténetet végignéztem már és a világirodalom felét ki is olvastam, egy dolog maradt hátra az utaslista teljes körű feltérképezése, az emberek megismerésével. 

A fel-le futkosós alakok

Ők azok, akik a tervezett indulás után 5 perccel még mindig azon örlődnek, mit hagyjanak lenn a csomagtartóban és mi kerüljön fel melléjük a székre, a kabátjuk zsebébe, a fej feletti csomagtartóra és ezt le-fel ugrálással adják az utasok és szegény sofőr tudatára. Majd amikor már végre elindultunk és elvileg minden a helyén van aggódó arccal tekintenek a nagyvilágba, vajon biztos jó-e, hogy a bozótvágó és a sivatagi sátor a csomagtartóban maradt. 

A hangosan evős alakok

Egyszer, Bécsből hazafelé, a mellettünk ülő kettes székben vert sátrat egy kedves példányuk. Először csak egy szendvicsnek kezdett neki, amit a DJ-knek megengedett éjszakai decibel fölött majszolt. Gondoltuk jó, rendben van, 5 perc és megeszi, majd alszik egyet. De nem így lett! Előkapta a barackot és az almát. Ekkor reménykedtünk, hogy csak egyiket eszi meg, de persze mindkettő kellett neki - olyan igazán cuppogósan, hangos levegővétellel és sóhajtásokkal kísérve. Aztán megállt a busz és megérkeztünk az első magyar benzinkúthoz. Mivel az illető külföldi volt, azonnal beszabadult a vásárló részre és jól megrakta a zsebeit egy kis joghurttal és túró rudival. Előre féltünk, és a félelmünk be is igazolódott : mindet megette ... és minden létező hangon. Nem hittük el, hogy nem direkt csinálta...

turista1_1.jpg

A turista-szetterek 

Nos, ők úgy festenek,mintha egy bajor családi festményről leemelték volna őket és teleaggatták volna fényképezőgéppel, le-fel csukhatós napszemüveggel és nyakból lógatós pénztárcával és nagy hátizsákkal. Általában igazán barátságos, kedves, bohókás alakok, akik semmit nem hagynak a véletlenre : felveszik a szandált a nagy melegre, majd a zoknit, ha hidegebb lenne, hűen hozva ezzel a jól megszokott zokni-szandál kombinációt. Előhúznak egy hatalmas fényképezőgépet, hogy megörökíthessék a legnagyszerűbb pillanatokat, vesznek mindenféle képpen variálható varázs-napszemüveget és persze egy rövidnadrágot, fehér pólót, háti táskát és kész a szett. Az extrémebb hatást kedvelők pedig egy jófej hózentrógerrel is megbolondítják a kombinációt.A szerelés megbontása az információ eljuttatása lenne, hogy az okos telefonon van kamera is.  

A beszédhibás alakok

Kizárólag olyan buszra szállnak fel, amelyik olyan városba megy, amiben legalább egy olyan betű található, amit nem tudnak kimondani. A raccsolós, szegény biztos, hogy Krakkóba, Frankfurtba vagy Uthrechtbe szeretne eljutni, a szokásos pösze utas kedvenc úticélja viszont Salzburg - és természetesen minden bécsi járatra felszáll, hogy megkérdezze, ez a járat oda tart-e avagy sem. 

turista3.jpg

Mélyfekvésben mélyalvók

Ő az, aki eleve álmosan érkezik az útra, majd ahogy elindult a busz elkezdi lefelé hajtani a székét és csak hajtja és hajtja .... míg végül az ölünkben köt ki. Ott aztán békésen elszunyókál. Az ember először zavarában nem szól, majd amikor elkezd kellemetlenné válni a szituáció, megpróbálja finom kísérletekkel felébreszteni a hétalvót - de persze nem sikerül neki. Legutóbb, amikor ilyen esett meg velem, azon gondolkoztam, ki kellene írni hogy az igazán hátrahajtott széken alvók mögé csak akrobaták vagy macskatestű népek üljenek. 

Stand up komédiások

Az út egészére felkészültek mondanivalóval. Hetek óta csak gyűjtögetnek, közben gondosan szelektálnak, hisz a busz teljes egészének hallania kell a poénbombáikat és az életüket. Majd felszállnak és egy egész úton át tartó kitalált story meséléssel ütik el a hosszú időt. A történeteiken lehet nevetni, de szépen el is lehet rajtuk aludni, kinek, hogy engedi a hangulata. Van akiket idegesít -de valamire csak feltalálták a füldugót is... 

Természetesen vannak nyugodt alakok is, akik senkit se zavarnak, csendben elbóbiskolnak bedugott füldugóval. Nem esznek hangosan, nem beszélnek hangosan és inkább a saját területükön helyezkednek. Őket viszont sosem fogjuk megjegyezni ;) 

Happy - Európa kávézói

2014.08.05. 14:37

Egyik nap a Balaton parton ültem, amikor kihozták az itallapot és szinte zavarba jöttem, annyi fajta finomnak látszó kávé szerepelt rajta. A teljesség - és enyhe szívroham - igénye nélkül csak egy citromhéjra főzött afrikai presszó-csodát sikerült kipróbálnom. De mi a helyzet Európában? Hol vannak a legkreatívabb kávézók? 

Bécs - Cafe Sperl 

Igazi nagy kedvenceim a modern, kreatív dizájnnal megáldott helyek, de minden ilyen dolgot magam mögött hagyok, ha épp Bécsben járok. Bécs a kultúra és a barokk fellegvára - dicséret a bécsieknek, hogy a modern szépen megfér benne- és persze az igazi bécsi kávéé, így olyan helyet ajánlok nektek, ahol korabeli nagyvilági osztrákként érezhetitek magatokat. A Café Sperl egy igazi tradicionális hely, ahol fatartón olvashatjuk a napi osztrák és nemzetközi híreket a legfontosabb társasági eseményekkel együtt. Az étlap és az itallap is tradicionális kávékat, süteményeket tartalmaz. Egy nyugodt reggeli vagy délutáni kávézás helyszíne, elmélkedőknek és korban utazóknak. 

Web: www.cafesperl.at

Ljubljana  - Rog

A város legújabb kávézócskája a folyó partján helyezkedik el csodás hátteret teremtve ezzel is a kávé fogyasztáshoz. Ha pedig enni is szeretnénk, mindenképpen itt kell megállnunk, ugyanis minden, ami péksütemény, házilag készül - ebben benne van a fincsi vajas croissant, a szendvicsek és az édességek is. Egy igazi eldugott kis csendes hely, a belváros közepén, ami tökéletesen alkalmas szerelmes reggelihez vagy íráshoz, alkotáshoz. 

Web: http://kavarna-rog.si/kavarna_rog.html

ljubljana kévé.jpg

Zágráb - Amelie 

Egy igazi mesevilágba csöppen az, aki az Amelie-be belép. Kicsit, mintha nem az Amelie, hanem Alíz csodaországában járnánk és minden várakozással töltött percben megjelenhet a pincér helyett egy ideges nyúl, vagy egyéb furcsa lény. A modern vintage belső mellett ez a környék legmenőbb sütizője, így az édesszájúak gondtalanul válogathatnak a kávé és sütemény-különlegességek között. 

 Web: http://www.slasticeamelie.com/

zágráb kávé.jpg

 

 

süti beállítások módosítása