Városok- Utrecht

2014.07.16. 15:12

Hollandia másik legkedveltebb városa gazdasági és vallási jelentőségéről híres. Itt találhatóak ugyanis a hollandok legfontosabb vallási központjai, a katolikus, az ókatolikus és a protestáns egyházakból. 

Uthrecht, nevét még a római korban kapta. Ekkor, a folyó mellé telepített erődítményként szolgált először Traiectum, majd  Ultra Traiectum néven. Később a két név összeolvadásából kapta az Uthrecht nevet. A Római Birodalom bukása után a város Németalföld katolikus vallású központjává nőtte ki magát, olyannyira, hogy innen még pápát is delegáltak, VI. Adorján Pápa néven. Utrecht, vallási életbeli fontossága mellett komoly hajózási központ is volt, ami meghatározta kereskedelmi és katonai jelentőségét is. 

utrecht1.jpg

A középkor évei alatt a terület a Német-Római császár és a Pápa küzdelmeinek helyszíne volt, egészen addig amíg  a spanyolok nyújtotta fenyegetettség miatt, további 6 német-alföldi tartománnyal közösen létre nem hozták az utrechti uniót, melyet a Holland Köztársaság kialakulásának tekintenek. 

utrecht2.png

A város szerepe a modern korban is jelentős volt. Innen vezetett az első holland vasútvonal a sokat emlegetett Amszterdamba, így Utrecht lett a holland vasúthálózat első számú központja. Az ipari forradalom hatására a város jóval túlnőtt középkori nagyságán és jelentőségén, melyet ma inkább vallási központi szerepeként őriz. 

utrecht4.jpg

Az utrechti csatornák az úttesteknél néhány méterrel alacsonyabban fekszenek, a víz szintjén van egy rakpart, mellette pedig úgynevezett dokkpincék (werfkelder), ezek felett futnak a kocsiutak. A pincékbe a rakpartokon keresztül lehet bejutni. Ez a jellegzetesség egyedivé teszi Utrechtet más holland városok között, ahol a csatornák szintje közvetlenül érintkezik az úttest szintjével. " Ezekről a rendszerekről számos régi fotó maradt fenn, melyek mai is megtekinthetők. 

utrecht3.jpg

Utrecht városképe merőben hasonlít Amszterdaméhoz, de teljesen más érzést nyújt. Jegyeket a www.orangeways.com-on rendelhetsz a legjobb szállást / éttermet pedig itt találod: http://orangewayshappyways.blog.hu/2014/06/11/happy-_hollandia

 

 

Zokniszandál-csiptető? Hátra ragasztható táska? Lopásbiztos pénztárca 3 zárral, 8 lánccal és egy számolós fémdetektorral? Oké... nem pont ezekre gondoltunk, de azért vannak okosságok, amiknek nagyon örülnél, ha veled lennének. 

Napelemes USB-s töltő

Magyarázni sem kell az előnyeit. Kirakod a napos ülésre, vagy a tursitabarátabb verziókat felragasztod az ablakra és már töltheted is a telefonod, zenelejátszód és mindened, ami USB-n keresztül csak táplálkozni tud. Hosszú buszutak esetén hosszabb zenehallgatást és filmnézést eredményezhet. E-bayről pár forintért beszerezhető, de kapható már a telefonos kereskedésekben is, különböző színekben. 

solar charger.jpg

Hordozható víztisztító

A Földünkért oly becsületesen küzdő tudósok feltalálták már azt az üveget is, amit ha épp nem használsz, simán a táskádba csukhatsz és még nem is hagy káros anyagot maga mögött. Persze ez itthon még nehezen hozzáférhető, azért egy kisebb víztisztító üveg sosem árt. Ebbe szinte bárhonnan tölthetsz csapvizet (leszámítva a halálfejes kutakat) mert a benne található szűrőberendezés gondosan kiszűri a nem odaillő dolgokat. Meghatározott időközönként azt is cserélni kell, de bőven megéri ha nem szeretnél percenként borsos árat fizetni egy üveg vízért. 

solar3.jpg

Póló alá rejthető pénztárca

Ha csak kicsit, vagy egyáltalán nem szeretnél a félrevezetésben jártas tolvajok áldozata lenni, szerezz be egy eredetileg futáshoz tervezett hasra rögzíthető nem is látható kis tárcát. Ebben elrejtheted a bankkártyád, a tartalék pénzed, vagy olyan kisebb dolgokat, amiknek értéke van és nem feltétlenül fogod percenként elővenni. 

solar2.JPG

Kistáska- ami igaziból hiperbiztonságos telefontok

Az elektronikai készülékek értékét a fekete piacon nem kell firtatnunk - de hogy őket vajon mi védi az enyves kis kezek elől azt nem az e-bayen és nem is a furcsa kínai oldalakon találtuk, hanem a mindenki által jól ismert Zara-ban. Az egész egy bolond kütyünek néz ki a maga ananászos alakjával, miközben jól biztosító telefontok. Inkább lányoknak ajánljuk, de biztos hamarosan tele lesz vele a net is. 

phonecase.jpg

 

 

Annak, aki azt gondolta, hogy többek közt a Desperado-ból ismert közösen ugrós jelenet csak kamu lehet, bizony le fog esni az álla. A free runing , vagyis "parasztosan" szabad futás művészei ugyanis szuperhősök ügyességével ugranak át szószerint minden akadályt. 

A parkour és a free runing művészete egy tőről, egy olyan sportágból fakad aminek a lényege, hogy minél gyorsabban minél több akadályon át jusson el az ember A pontból B pontba. A parkour lényege a gyorsaság és az ügyes ugrás- érkezés míg a free runing az akrobatikára is nagy hangsúlyt fektet, ezáltal látványosabb is. A sportágat olyan, nem félős embereknek ajánljuk, akik tisztában tudnak lenni a testük fizikájának szabályaival és azzal, hogy az elemek komoly gyakorlást és állóképességet igényelnek.

A sportág nagyon népszerű mostanában, így Európa-szerte mindenhol találkozhattok a szabadfutókkal :) 

Bécsben

 

Amszterdam 

 

Prága 

 

 

 

süti beállítások módosítása