Drezda sokat szenvedett városából származik a közkedvelt, sör, a Radeberger, számos európai város, kedvelt sörmárkája. A város a művészetért rajongó turisták kedvelt helye. 

Drezda történelme, hasonlóan a többi jelentős német városhoz a kora-középkorban kezdődött meg igazán. Az Elba folyó menti várost már ebben az időszakban is kőhíd kötötte össze. A XV. századik telepesek, földművesek lakták, majd később a szász választófejedelmek rezidenciája lett. A városhoz köthető I. (Szent) Ágost története is, aki már a korai korban jelentős művészeti gyűjteményt hagyott a lakókra, fellendítve Drezda kulturális és művészeti fejlődését, melyre később a barokk volt a legjellemzőbb.

drezda1_2.jpg

A szép és kulturálisan is jelentős várost sokszor vették célba a németajkú birodalmakat támadó főként angol, francia vagy spanyol csapatok, de legnagyobb kárt mégis a II. világháború hozta, amikor a település szinte teljes egészében megsemmisült. Drezdára a háború egyik napján az angol légierő 2700 tonna, órákkal később pedig az amerikai hadsereg 771 tonna bombát dobott, melyben a lakosság nagy része életét vesztette, az  építészeti szempontból értékes emlékei szinte porrá zúzódtak. A város később az életben maradt lakók összefogásának eredményeképpen teljesen felépült és ma Németország 13. legnagyobb települése. 

drezda4.jpg

A Radeberger sörrel együtt, ahogy a cég honlapján is találtuk a XIX. században nem csak az ipar kezdett megállíthatatlan fejlődésbe, hanem a sörgyártás is. Ami pedig finoman keserű és sárga vagy barna, az a németeknél nem kérdés, hogy népszerű lesz. Az alkoholos nedű kibírt mindent, amit a hányattatott sorsú város kibírt : a II. világháború megrázkódtatásait és a kétpólusú világ keleti felének hatalmát is. Az ital, hivatalos tesztelők szerint prágai rokonaihoz hasonlít a leginkább - némi német pontossággal. Mára Európában szinte bárhol megszerezhető márkának számít.

drezda2.jpg

Drezdában járva az újjáépített művészeti remekeket és galériákat érdemes a leginkább megcsodálni. Erős Ágost szobra mellett részesei lehetünk a német barokk pompának, mely meghatározta a város alapvető képét. Az uralkodó magángyűjteményét ugyan még egy árvíz miatt nem, de más gyűjteményeket bármikor látogathatunk. A várost a művészet és a sör szerelmeseinek ajánljuk, különösen a barokk kor kedvelőinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://orangewayshappyways.blog.hu/api/trackback/id/tr776481933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása