Ragadd karon, fogj egy lakatot, ne mond meg hova mentek és ha még sexibb akarsz lenni kösd be a szemét, véletlenül se tudja, merre visz az út - aztán irány Európa, egy eldugott kis hotel nomeg a végére pecsételd meg a szerelmeteket egy lakattal Európa lakatfalainak egyikén ;) 

A szerelmes zegzugokhoz holnap is olvasnod kell a blogot, először válassz falat - majd ágyat, éttermet stb ;)

Ausztria

Bécs- Erdberger Steg 

Az érdekes külalakkal rendelkező gyalogos híd mi másra is lenne alkalmas, minthogy teret biztosítson a többszáz szerelmes lakatnak. A hely a Prater közelében található egy megállóra a buszállomástól és közel a vidámparkhoz.

bécs lakat.jpg

Salzburg - Mozart híd

Hol máshol is lenne Salzburg legromantikusabb pontja, mint a híres nőcsábászról és kitűnő zenészről elnevezett Mozart-hídon? Az uriember szerencsére nem hagyott ott minden találkozó után egy lakatot, mert akkor már nem lenne hely ;)  A város egy nyugodt kis hétvége helyszíne, csendes szerelmeseknek egy "kis éji zenéhez" ;)

mozart bridge.jpg

Csehország

Prága - Vlatava

John Lennon kérése, a Stand by me itt könnyen teljesülhet, ugyanis az énekesről elnevezett fal közelében található hídon hagyhatod ott szerelmetek nyomát. Prága így is úgy is gyönyörű, a lakat itt csak egy ürügy az utazásra ;)

Prága lakat.jpg

Németország 

Frankfurt - Eiserner Steg

A korabeli állampolgárok akaratából épült híd, Frankfurt második legrégebbi gyalogos átkelője a folyó felett. A híd, ahogy ezt Frankfurttól már megszokhattuk kereskedelmi célt szimbolizált. Ma történelmi jelkép, ami híven őrzi sok pár emlékét.

frankfurt iron bridge.jpg

Köln - Hohenzollen Steg 

Németország egyik legerősebb hídja az örök szerelem megpecsételésére is hivatott. A híd volt az, ami a világháború alatt szinte az utolsó pillanatig ellenállt a támadásoknak és újááépítése óta is alkalmas a napi több tíz vonat és több ezer gyalogos megtartására. Esküvő előtt, után ajánlatos. 

franfurt lakat.JPG

Lengyelország 

Krakkó - Kładka Ojca Bernatka

A hipermodern gyalogoshíd irigylésre méltó helyet kap az építészek körében. A Bernát szerzetesről elnevezett átjárót több díjjal jutalmazta a szakma és több tízezer lakattal a városlakók. A Kazimerz negyedtől indul így szinte a város központja, nem nehéz megtalálni. 

krakkó lakat.jpg

Szlovénia

Ljubljana - Mesarski most

Najó, egy picit morbid, hogy pont a hentesek hídján kezdték el a lakatok gyűjtését a párok, de mégis meg kell írnunk. Szóval a gyönyörű, ámde annál kimondhatatlanabb nevű  Ljubljana legszerelmesebb pontja a vágóhíd, egy híres Ádám és Éva szoborral, a gonosz kígyóval és egy Prometheus ilhette alkotással, nomeg varangyos békákkal akik egynap királyfik lesznek. Ezek után vicces pároknak ajánljuk. 

szlovénia lakat.JPG

Írtunk már Krakkó városáról de egy lényeges momentumot csak sejtettünk a történetből. Mégpedig a sárkány, a királylány és a királyfiak meséjét. Hogy mi igaz belőle - arra már a kutatók is rájöttek és ha végig olvassátok, Ti is megtudhatjátok. 

Történt egyszer pedig a messzi Wawel-domb környékén, hogy a folyóparti területet Krak király szerette volna elfoglalni - és hogy ők legyenek a pozitív szereplők - megművelni, felvirágoztatni. A terv sikerült is és a király és udvara akkora bulit ült, hogy arról feljegyzések se maradtak. A mulatozás hevében azonban egy dolgot nem vettek figyelembe : a domboldalon már izgatottan ücsörgő sárkányt, aki alig várta, hogy friss, mámoros hússal tömje meg bendőjét. A nagy szembesülés után a királynak és népének rendesen elkezdett fájni a feje, a sárkány ugyanis hetente egy állatot kért a látszólagos békéért cserébe. Ha nem kapott állatot, embereket evett meg helyette - és még ahhoz is volt bőr a képén, hogy a vacsora után szinte teljesen kiigya a Visztula vizét.

photo1 (14).jpg

A hosszú, rettegésben eltöltött évek alatt a király, két feltűnési viszketegségben szenvedő fia, II. Krak és Lech úgy döntöttek, az év hőseiként végeznek a sárkánnyal. A gyermekek, - ezzel is megpecsételve a "hosszú családi békét" - összedugták a fejüket, mit is kellene tenni a szörnnyel. Bekértek az udvarba ezért minden olyan sárkányölős akciómesét, amiben hős férfiak próbálkoznak eltenni a rémes lényeket fej fölül.  Durvábbnál durvább dolgokat találtak ki, míg nem egy nap egy hirtelen ötlettől vezérelve - melyet valószínűleg egy furmányos kis udvarhölgy adhatott nekik- kénnel töltött juhot adtak egy nagy és sokatmondó kacsintással az állatnak, aki ez után forgatókönyvszerűen elpusztult. 

sárkány.jpg

Az igazi muri csak ezután vette kezdetét. Sharing is caring - de nem, ha ezen a korona múlik. A fiúk, mint az örökségre évekig váró emberek, annyira összevesztek azon; hogy melyiknek is sikerült megölnie a gaz sárkányt hogy Krak kénytelen volt végezni fivérével, majd dicsőségben hazatérni a városba, miközben krokodil könnyeket ejtett testvére halála okán. A királyfi később II. Krak néven uralkodott egészen addig míg le nem bukott és el nem űzték a városból.

A figyelem ezután a király egyetlen épen maradt lányára, Wandára szegeződött, aki válogatni kezdett az udvarlók közül. De ahogy ez lenni szokott miközben a királylány a fehér királyfira várt -  a sötét paraszt érkezett egy német lovag személyében. Ritiger - a paraszt- erőszakosan döngette a lány várának kapuit, miközben az mindent elkövetett hogy a lovagot még csak ne is érdekelje. Ritiger égtelen, hiú haragra gerjedt és minden összehazudott kapcsolatát bevetve megfenyegette szegény Wandát a város elpusztításával. Wanda sajnos sose volt az az erős asszony így inkább a Visztula vizébe ölte magát. photo1 (13).jpg

A kutatók a valóságot azonban sokkal szárazabban látják. A sárkányt az akkori írások szerint valószínűleg az avar népek jelentették, akik valóban rettegésben tartották a város lakosait. A település körül élősködtek, miközben védelmi pénzt szedtek haszonállatok formájában. Ha nem kapták meg, amit akartak, nem lófejet küldtek vissza, hanem embereket raboltak, nehogy elfeledjék a krakkóiak mi is az a fegyelem. Azt pedig, hogy szegény városiak, a romantikus hatalmi harcok után nem sokkal egy Kegyetlen Boleszláv nevű uralkodót kaptak a fejük felé inkább hagyjuk is... 

Paul a polip elképedne, mások hogy szrukolnak. A kanapén ülve plain air üvöltöznek, kalapokban énekelnek, esetleg szegény fürdővízében áztatják magukat ruha nélkül. Így szurkolnak minden határon túl. 

A Németek

Ha az utóbbi sok sok évet nézzük, ők azért elég jól állnak, most már aztán igazán megengedhetik maguknak azt a kicsi  kényelmet, hogy saját kanapéjukon ülve nézhessék a meccset. Na de semmiképp se otthon, mert akkor nem lehet áthívni a haverokat és a családi béke is veszélyben forog. Úgyhogy fogják magukat, és legkényelmesebb házi bútoraikat, majd szépen kimennek az egyik stadionba, ahol élőben szurkolhatják végig a legjelentősebb meccseket. Az otthon maradt feleségek és barátnők pedig mindent meg tudnak lelni, amit eddig a bútordarab rejtett ( a családi béke így is veszélyben forog...)

focivb1.JPG

A Hollandok

Na itt aztán minden mehet ami a csövön kifér. Már délelőtt nekikezdenek a sörözésnek és az üvöltözésnek, hogy csak úgy zeng beléjük a város és az éjféli meccs végéig abba se hagyják. Énekelnek, táncolnak egy kis padra lecsücsülnek, alszanak majd isznak tovább. Mindezt a legfurcsább kalapokban és jelmezekben teszik. Nem is tudjuk valójában, mit fognak fel a meccsből, inkább egy hatalmas party az egész. Ja és jegyek már 9990 Forinttól, helyi sütemények és kalapok a holland pályaudvartól nem messze, pár eurótól ;) 

 


Broadcast live streaming video on Ustream

 

A Horvátok

A nemzeti drukker-hős már meg is van az idén : egy pirosra sült horvát fiatalember ugyanis 33 ezer brazil szurkoló közt ugrálta végig a brazil-horvát meccset. Kicsit botrányosan sikerül az idei év, mintha az európai pletykalapok címlapjára pályáznának azon kívül, hogy fociznak. Meztelen fürdőzés (najó, valahogy a nőket is elő kellett csalogatni), verekedések. A híradások alapján egy f klasszik Fradi/UTE meccshez hasonlít az eddigi VB, megfűszerezve némi politikai ízzel. 

 

Az osztrákok  és a németek tagadhatatlanul a legnagyobb mesterei a kolbászkészítésnek és kolbásztémában nem ismernek sem lehetetlent sem jobbak maguknál. Ennek örömére, zongorázzuk át melyek is a legkirályabb osztrák és német utcai kolbászozók. 

Bécs - Speck Standl

Annak, aki egy rossz szót is tud szólni erre a helyre semmi keresnivalója a kontinensen - kolbász-szempontból. Igényes kis stand megrakva minden földi jóval amit csak sonka és kolbászformátumban vágni, fúszerezni, gyúrni lehet.  A legfinomabb szálak reggeltől estig magukat kínálgatva sülnek, arra várva, hogy valaki végre kettesével megegye őket. A kolbatikus élvezethez diós kenyér és annyi mártás dukál, amennyit nem szégyell az ember - pontom 4 Euróért. A hely a Mariahilfer Strasse elején található, kultúrturistáknak a Mariahilfer Kirche ( Mariahilfer Templom) előtt, a többieknek a bevásárlóközpont bejáratával sréhen szemben. 

Web: www.speckstandl.at

fotó.JPG

Bécs - Curry Wurst Botschaft

Adott egy német alak, aki valami furcsa indíttatásból német kolbászozót akar nyitni ausztriában és egyáltalán nem érdekli, hogy az osztrákok a tradicionális currywurstért rajonganak. Az alak, Andreas körbe járja az összes létező hentest, azzal a szöveggel, hogy ő német kolbászt képzel el a tradicionális osztrák helyére. Miután szinte mindenki hazaküldte vagy máshova, talál egy hentest aki meglátja Andreas szemében a csillogó fantáziát és kivesznek együtt egy édes kis helyet a Duna mellett. Andreas ekkor, nesztek nektek currywurst, kitalál három különböző, currys alapú szószt, amivel hirtelen hihetetlenül népszerű lesz. A három szósz neve jelképezni akarja az osztrák/német testvériséget így a szószok Berlin, Bochum és Sylt melyek közül a Berlin a férfiak, míg a Sylt a nők körében népszerű.

Facebook: https://www.facebook.com/pages/WurstBotschaft/154476214677326

currywurstbécs.jpg

Berlin - Deutsche Currywurst Museum

Ha már Andreas elveinél tartunk, el nem tudjuk képzelni milyen lehet itt az éjszaka a múzeumban, amikor az összes currys kolbász héját levetve bolondozik az biztonsági őrrel, akinek ezután a világ legdurvább intézete is ötcsillagos hotel lehet az élményhez képest. De visszatérve egy picit a valósághoz,a hely a legendás kis unatkozó, kolbászárus lánynak állít monumentális emléket,  akinek egy esős napon semmi jobb dolga nem akadt mint feltalálni a jellegzetes szószt. Herta Heuwer gondolni se merte volna később mennyiféle formátumban lehet majd hozzájutni finom találmányához, nevezetesen a kolbászkák kis pohárban, falatok sétálós tálcán és minden jóval megrakva. 

Web: currywurstmuseum.com

berlinwuerst.jpg

München -  Augustiner-Bräu

Aki az Oktoberfestre megy, annak könnyű a dolga, ugyanis az összes létező kolbászozó egy helyen, katonás sorban gyülekezik várva a vásárlókat. De azért van kolbászélet az októberen kívül is! A legnépszerűbb - és épp ezért a legtömöttebb hely, a már 680 éve különböző fomában nyitva lévő Augustiner-Bräu. A hosszú évszázadok alatt lazán túlélt pár költözést, tüzet, háborút, kicsi, hasfájós hódítót és kicsi bajszos agresszív diktátort, privatizációt és sokmás finomságot, mégis törhetetlenül áll a kolbászfanok rendelkezésére. Egy vicces reklámfilmet azért elképzelnénk neki, amiben Napóleon megízlelve a német húskészítméynt, megnyalja a szája szélét és csak ezért elfoglalja Münchent, nemtörődve híres betegségével.

Web: www.augustiner-braeu.de

augustiner.jpg

Nürnberg - Bratwursthaulse

A kolbásztörténelem másik jelentős helye a szintén több száz éves múltra visszatekintő nürnbergi Bratwursthaulse, aminek a hátterében egy komoly hentesüzlet áll. A tulajdonosok nagyon fontosnak tartják, hogy a kolbásznak amit elkészítenek és bükkfával jól megfüstölnek ne kelljen többet utaznia a vendég szájáig pár méternél, így mindennap friss és finom étellel tudnak szolgálni. Az illatfelhők, az éhes utcamacskákat követve a város bármely pontjáról a helyre vezetnek, amit a türelmetlen tursták a Vároháza mellett találnak meg. 

Web: www.bratwursthaeusle.de

 bratw.jpg

+ 1 Home made tipp :

kolbi.jpg