Happy - Nyár végi móka

2014.08.17. 23:41

Vége van a nyárnak ... najó, ezt hagyjuk! De igaz, ami igaz Augusztus közepe van és ilyenkor minden nyári dolgot meg kell tenni még egyszer... de mik is azok?

Utazni!

Legalább egy napra még valahova el kell menni. Ilyenkor célszerű egy közeli helyet választani. Ha várost szeretnénk nézni, mindenképp Bécs, Prága vagy Ljubljana felé vegyük az irányt  - ahol nagy melegre való tekintettel, nagyon menő városi strandokat nyitottak. Ellenben, ha tópartra húzna a szívünk bármikor megmártózhatunk Salzburgnál, vagy a Zágráb melletti hatalmas vízben, ahol ilyenkor hűsöl a város apraja-nagyja.

travel-quotes-love.jpg

Fagyizni!

Együnk csak annyi fagyit, amennyi belénk fér : csokis fagyit, epres fagyit, különleges fagyit, sorbetet - mindent. Az európai városokban szinte bárhol belefuthatunk egy kedves régi vagy épp egy nagyon modern új fagyizóba. Egy korábbi bejegyzésünket idézve : az úton akár meg is tanulhatjuk úgy nyalni, mint a nagyok pl.: Audrey Hepburn. Vagy még jobban ;)

cikk1.jpg

Strandolni!

Egy pillanatra se gondoljuk azt, hogy csak a tengerpart mellett érezhetjük magunkat igazán jól. Európa számos nagyvárosa rájött már arra, hogy szinte ugyanolyan jó dolog tud lenni egy fővárosi plázs is. Prágában van a legszebb és legjobban kialakított verzió tökéletes rálátással a Károly-hídra, de Pozsony se marad le természeti panorámás változattal. A bécsiek pedig egyszerűen a város közepén, a Dunán, mobil strandokkal oldják meg a medencézést. 

cikk2.jpg

Kirándulni!

Ehhez néha persze el kell rugaszkodni a megállók városaitól és meglesni milyen természeti kincs is található viszonylagos közelben. A Plitvicei tavakat, amik Zágrábból könnyű szerrel megközelíthetőek és az UNESCO Világörökség részei,  már meg sem kellene említenünk, vagy a Salzburg melletti hegyeket - de ide tartoznak a Berlin környéki sziklára épült kastélyok, vagy a Ljubljana közelében lévő aranyos kis tópart is. 

cikk3.jpg

Az ember életét az élmények, kalandok is nagyon gazdaggá tudják tenni, pláne ha ebbe bele tud csempészni egy kis messzi szemléletet, amiről nem csak gazdagabb hanem okosabb, műveltebb is lesz. Ehhez pedig utazni kell, világot látni és nem utolsó sorban : ÉLNI! 

We have plenty tourists who come to visit Hungary because of the Sziget Festival. They come mainly from Netherlands or Germany, and they usually stay one more week in Budapest. If you are one from them, you have to know what to do after the Sziget. 

Budapest

By day

The 20th August is a national holiday and one of the biggest celebration in Hungary. The hungarians start the day with some gastronomic and religious programme. The religious ones usually go to the temple to celebrate their first king, Stephan I, who layed on the Christentum laws in Hungary, and the priests also devote the new bread. After these celebrations hungarians visit the markets and gastro markets that you can find every bigger square. You can taste the new bread, the hungarian cousine and the cake of the year. The zennit of the day is the firework over the River Danube - do not miss it ;)

 tuzijatek.jpg

By night 

Hungarians start the weekend on Wednesday, so if you decided to stay here, you only have 2 days for hangover, because the party starts.There are events everywhere, you only have to decide which music do you prefer. In the city center you can dance for some pop and electric music in VOLT bar, Akvarium Klub, Hello Baby, Ötkert. If you want some fancy cocktail party with good music you have to choose B.O.B Bar - but before you make a choose you have to check Budapest from above from 360 Bar (Andrássy Street) or Gozsdu Sky Terrace ( Gozsdu Udvar). If you want to eat some good food you have to go to Mazel Tov or Spíler in the center, and after the party you really have to taste the street pizza near Gozsdu Udvar. 

budapest.jpg

Balaton

B.my.Lake

The festival for party people who never sleep. 4 days party on the beach of Lake Balaton. You only have to take a swimsuit and some money and you can start dancing in the water under the heating sun and continue near the stages, under the secretive moon. The festival's line up is with DJ-s all around the world and based on electric music. The best programe for people who like the music and the beach. 

www.bmylake.hu

party-balaton.jpg

STRAND Fesztivál

If you like music because of music, you have to stay some more days to go to the Lake Balaton to hear what papa Roach of John Newman presentsto you too. You can dance in the water too, because on theis side of Balaton the water is shallow and the organizers exploite that fact. 

www.strandfesztival.com

 

Happy - Jellegzetes ételek

2014.08.11. 13:03

Hihetetlen, hogy szinte azonos alapanyagok felhasználásával mennyiféle étel készíthető attól függően az ember melyik területi vagy társadalmi csoport tagja. A tészták és a húsok egyszerű felhasználásának nemzeti étellé való válása arra késztet, hogy minél többet, minél több helyen kóstoljunk meg belőle. Nézzük, csak miket: 

Horvátország - Csevapcsicsa

Mondanunk sem kell, az egész Balkán legjellemzőbb étele a csevap, melyet itthon is előszeretettel fogyasztanak. Az igazi csevapcsicsa többféle húsból, de leginkább marha, disznó és bárány keverékéből készül. A darált hús ilyen terű felhasználása a hosszú grillezés után éri el végleges formáját, melyet ahány ház annyi szokás alapon ízesítenek. Leggyakrabban kenyérrel, ajvárral és vágott zöldségekkel kísérik. 

cevap.jpg

Ausztria - Bécsi szelet 

Ez az, amit mindenki ismer és a vegetáriánusokon kívül mindenki szeret. Az igazi bécsi szelet hatalmas - legalább, mint egy pizza - és vékony. A leginkább borjú húsból készült finomságot szinte minden osztrák vendéglőben megtaláljuk, köretként krumplisalátával és citrommal tálalják, melyet fogyasztás előtt illik jól a schnitzelre csepegtetni. 

bécsi.jpg

Németország - Kolbászok

A németek a kolbász témát az idők során szinte teljesen kimerítették. Szinte mindenféle variáció nemzeti étellé válik, amit csak valaki kitalál az ország határain belül. A legkedveltebb utcai étel a curry wurst, az a virsli-szerű változat, amit háromféle currys szósszal tálalnak. Az Oktoberfest kedvelt finomsága az igazi vastag fehér kolbász pereccel és jó német módjára sörrel. Innen is látszik a németeknek mindig van okuk a kolbászozásra. 

currywurst.jpg

Szlovákia - Sztrapacska

A szlovákok nemzeti étele minden tévhittel ellentétben, cseppet sem hasonlít a mi galuskánkhoz. Az eredeti sztrapacska tésztája ugyanis nyers burgonyát tartalmaz, szemben a szimplán lisztes verzióval. Jelenleg két népszerű fajtája létezik, a juhtúrós és a káposztás, melyekhez a közhiedelemmel ellentétben szalonna helyet húst készítenek. 

turos_sztrapacska.jpg

Erdély - Zakuszka 

A zakuszkát az erdélyiek szinte minden napszakban fogyasztják. Az eredetileg örményektől átvett ételben padlizsán és paprika található krémes állapotban jó sok hagymával. Kenyérre kenve, magában, reggelire, uzsonnára vagy épp könnyű vacsorának - mindig alkalmas, az erdélyi háztartás alapkelléke egész évben. 

zakuszka.jpg