A horvát főváros mindig is közel állt a magyarokhoz- korábban a magyar történelem során töltött be jelentős szerepet, manapság inkább a turisták célpontja. 

Zágráb, folyami fekvése miatt egészen az őskortól kezdve lakott terület volt, a Római Birodalom idején Andautonia nevet kapott, melynek az emlékét ma is őrzi. A történelem során legközelebb magyar vonatkozásban találkozhatunk vele, 1904-ben Szent László király alapított itt püspökséget, mely a hatalmi viszályok során többször menedékül szolgált. Később, a tatárjárás után,  szabad királyi városi rangot kapott és onnantól a horvát bán és várispán székhelyéül szolgált. Koronáztak itt Anjou királyt is. Jelentősége a törököktől való visszanyerés után növekedett újból, amikor jezsuiták érkeztek a városba,hogy többek közt gimnáziumot alapítsanak, melyet I.Lipót király követett, aki egyetemet alapított Zágrábban. A városban a Trianoni szerződések megkötéséig folyamatos fejlődés zajlott, mind kereskedelmi mind kulturális téren, mely a két világháború közti időszakban és a szovjetek ideje alatt is folytatódott. Később, 1991-ben, az ország függetlenné válásával kapott magasabb jogokat.

Zágráb_hírlevél_6.jpg 

Aki a horvát fővárosba szeretne látogatni, mindenképp menjen el a Felsővárosba, mely Zágráb történelmi központja. Még több középkori épület is áll, ami szintén látogatható; ilyen a 12 apostol szobra vagy a Szent Márk tér és a Szent Márk templom, amit eredetileg gótikus stílusban építettek és később neogótikus stílusban újítottak fel. A későbbi korok, nevezetesen a barokk legkiemelkedőbb képviselője, a Horvát Történelmi Múzeumnak is otthont adó Vojkovic palota, melyet a kagylók motívuma tesz különlegessé. A paloták mellett pedig a számtalan bástya és kapu közül fennmaradó Kamenita-kapu is érdekes turista célpont. A történelmi jelentőségű Káptalan Dombon található katedrálist mindenképp látni kell, míg a  Popov toronyból és a Lotrščak  bástyáról hihetetlen élményben lehet részünk : az előbbi csillagvizsgálóként is  működik az utóbbi az Alsóvárosra mutat szép panorámát. 

Zágráb_hírlevél_3.jpg

A horvát fővárosban a turisták szinte végig tudják sétálni a történelmet, mely sok vonatkozásban a saját történelmünk is. Az odalátogató egy napra a történelem színpadára léphet és járhatja végig annak minden díszletét. 

photo1_8_1398847702.jpg_640x648

Édes kis házak, messze kanyargó csatornák, illatos tulipánok – Amszterdamban a szerelem és a művészet az utcán hever, hogy útját állja a biciklijével közlekedő, alkotó léleknek – vagy menedéket adjon sok száz évvel ezelőtt az angol királynak és szeretőjének.

Amszterdam az utóbbi időben a legszabadabb városként lopta be magát a világ fiataljainak és örök fiatal lelkeinek a szívébe. A város azonban sokkal messzebbre menő múlttal rendelkezik – mint írtuk, akár angol királyi szemszögből is. A holland királyság fővárosát halászok alapították a XIII. század alatt, akik a névadó, Amstel folyó mellett találták meg számításukat. A városkép egészen 1585-ig faházakból állt, amikből mára már csak egy,  a Houten Huis – nemes egyszerűséggel, Faház- látható Begijnhofban.

Amszterdam_hírlevél_2.jpg

Az Aranykorszak alapozta meg a város európai jelentőségű településsé válását. Az 1585 és 1672 közti időszakban épült fel a Királyi Palota(Koninklijk Paleis), a és a Nyugati Templom , a Westerkerk is. Az korszaknak az angolok és a franciák támadása vetett véget, de a városnak sikerült fennmaradnia és az uralom után a XIX. század végén ismét erős lábra állt. Ekkor alakult ki a csatornarendszer is, ami a mai napig jellemzi a város képét.

 

Amszterdam szabadsága a művészet fejlődésében is megmutatkozik. Egyszerre kapnak jelentőséget a korábbi művészeti alkotások – legyen az festészet vagy építészet - és a modern irányzatok. Európa egyik művészeti központja ez, ahol rengeteg múzeum, többnyelvű színház és csodás mozi található. A mozik közül is kiemelkedik Tuschinski mozi mely az Art Deco amszterdami felfogásában épült meg. Ha minőségi kulturális szórakozásra vágyunk a színházak és mozik nagy részét a Leidse tér közelében találjuk meg. Errefele kaszinózhatunk is a Holland Kaszinóban, de akár egy élő műsor részesei is lehetünk a Lido színházban.

Amszterdam_hírlevél_4.jpg

A képzőművészet szerelmesei betérhetnek a számtalan világhírű múzeum egyikébe. A leghíresebbek a Nemzeti Múzeum (Rijksmuseum), melyben főként a holland mesterek művei találhatók a XVII.századból. A két legismertebb alkotó Vincent Van Gogh és Rembrandt művei, levelezései a róluk elnevezett múzeumokban kapnak helyet. A modern festészet rajongóit pedig a Stedeljik Museum – vagyis Városi múzeum csábítja időszakos kiállításaival.

Amszterdam_hírlevél_1.jpg

Amszterdamban virágzó művészet és a bohém lét tökéletes felüdülés lehet a kikapcsolódni, kiszakadni vágyóknak. Szemet gyönyörködtető alkotások között utazhatunk biciklivel, miközben az utcákat leomló faágak és virágok borítják. Kötelező azoknak, akik meg akarják ismerni a teljes szabadság érzését.

 

 

photo1_3_1398777019.jpg_640x411

Van egy hely a földön, ahol a modern és régi találkozik, van egy hely, ahol a művészet megfér az esti szórakozással, van egy hely, ami mindenki számára elérhető -- egy hely Ausztria közepén. 

Bécs megnyitotta a kapukat a fiataloknak a kultúra előtt, és az óvárosban egy létrehozott egy helyet, ahol mindenki szabadon olvashat, pihenhet, alkothat -  a Múzeumi Negyedet. A patinás emlékeket őrző épületek mellé került a Modern Művészetek Múzeuma, és a régi emlékek elkezdtek élni a fiatalokkal. 

museumq.jpg

A helyen korábban a monarchia nagyságát jelképező istállóépület állt, ma a kultúra nagysága uralkodik. Itt található a Bécsi Műcsarnok, a klasszikus művészetek kedvelői számára, de itt kap helyet a két nagy modern művészeti kiállítótér, a fehér kocka alakú Leopold Múzeum és a fekete kocka alakú MUMOK - ami akár a LUMU testvére is lehetne. A téren eközben zajlik az élet. Írók, festők jönnek reggel, találkoznak fiatal barátaikkal, kifekszenek a napra a kihelyezett modern stílusú padokra és beszívják a falakból áradó kultúrát. 

photo1 (2).jpg

Itt találkozik a divat a képzőművészettel , ugyanis itt rendezik meg évente kétszer a hivatalos divathét osztrák verzióját az, MQ Vienna Fashion Week-et. A bemutatókon szinte bárki részt vehet egy jelképes, 10 Euró-s összegért. Az osztrákok valósággal bolondulnak a modern textilművészetért. Nemcsak megtekintik a tervezők által kreált ruhakölteményeket, de vásárolnak is. 

museumsquartier.jpg

A Museumsquartier nappal a szabad művészet tere, ahol a fiatalok mellett a gyermekekre is gondolnak. Este azonban beindul a zene és DJ-k játszanak az alkotásban megfáradt művészlelkeknek. 

Frankfurt am Mainhattan, becézik a német gazdasági várost a németek.  Frankfurt mindig is nagy gazdasági jelentőséggel bírt, ami mostanára annyira megnőtt, hogy szinte egy Manhattan-hez hasonlító várost húztak fel a középkori alapok mellé.

 

A város évezredek óta, kereskedelmi jelentőséggel bírt. A régészeti leletek szerint már a neolitikumban is éltek itt emberek, de a római időkben is katonai bázis volt. Atelepülés, jelentőségét véglegesen a verduni szerződés után alapozta meg: itt koronázták meg a királyokat, 1562-től pedig a Német-Római császárokat is. Frankfurt a XIII. században szerezte meg a független birodalmi város címet, melyet a címerében szereplő sas is jelképez. A birodalmi várossá avatás után engedélyezték a kereskedelmet is, ezzel alapítva meg Európa későbbi gazdasági központját. franfurkt.jpg

 

Frankfurt élete mindig is az ipar és a kereskedelem elengedhetetlen eszköze, a pénz körül forgott. 1585-ben itt alakult meg az első ’’tőzsde’’ mivel a városban annyi pénznem forgott, hogy kénytelenek voltak bevezetni egy valutaváltási rendszert.  A történelem zavaros évszázadai alatt a város függetlenségét és gazdasági jelentőségét, többször próbálták lecsökkenteni, de a vezetés mindig hamar újra tudta építeni magát.Frankfurt am Main ma a Németország ötödik legnagyobb települése. Gazdasági jelentősége főként a tőzsdén alapul. Itt működik az Európai Központi Bank, a Frankfurti Értékpapírtőzsde és az EUREX a világ legnagyobb határidőtőzsdéje. A város a világ 7. és az Európai Unió leggazdagabb városa, emellett Európa fő internetelosztó központja. A német városhoz tartozik a DE-CIX, mely 20 ország 180 internetszolgáltatójának továbbít adatokat. 

Frankfurt_hírlevél_1.jpg

Aki sétát akar tenni Frankfurtban, egyszerre kalandozhat egy történelmi világ és a modern pénzügyi élet színfalai között. Az óvárosban a II. Világháború után csak egy középkori ház maradt épen. Az itt látható Römerberg egy 9 épületből álló komplexum, mely ma városházaként működik. A közelben a frankfurti Sóhajok hídja található, amit – ha már Frankfurt – az adózni induló kereskedőkről neveztek el, akiknek át kellett haladniuk a híd alatt. Itt látható a Römerhalle is, melyben régen az arany és ezüstkereskedők tartottak vásárokat. A modern várost a felhőkarcolók jellemzik, melyek híven tükrözik a Frankfurt a Mainhattan elnevezést. Az óriási épületeket a Taunusanlage nevű park közelében, a Mainzer Landstrasse-n lehet meglátogatni.

A gazdaság mellett a város adott otthont, a németek legnagyobb becsben tartott művésze, Goethe születésének. A házat, melyben megszületett eredeti állapotába állították így szintén látogatható. A kultúra képviseletében emellett Frankfurt ad otthont a szintén európai jelentőségű Frankfurti könyvvásárnak, melyen átadták Eszterházy Péternek a Könyvkereskedők Békedíját, ami az egyik legrangosabb elismerés.

Frankfurt_hírlevél_4.jpg

Frankfurt történelme kimeríthetetlen adathalmazt hordoz magában. A város egyszerre gazdasági és kulturális jelentőségű a lenyűgöző ellentéttel, melyet a békés óváros és a hatalmas felhőkarcolók képe okoz. Olyanoknak ajánljuk, akik több napot szánnak arra, hogy megnézzék ezt a színes és lüktető várost.

 

süti beállítások módosítása