Szóval... tekertél kazettát, hallgattál CD-t és nézel DVD-t, persze közben égeted a villanykörtét és te vagy a férjed reggel elektromos borotvával távolítja el a nemkívánatos szőrszálait. Hogy mindez honnan jön? Eindhovenből, ahova Amszterdam felé velünk is könnyűszerrel eljuthatsz.

Eindhoven, Hollandia déli részén foglal helyet, mely nem éppen meleg éghajlatáról híres. A város, mint sok más jelentős mai település, szintén a középkorban lobbizott, vagyis nevezett szabad városi rangokért, amit még idejében meg is kapott. Itt nem vívtak Európa sorsát eldöntő csatákat, és sose volt egyik király uralkodóhelye sem csak szépen felvette a fonalat az iparosodás évtizedei alatt és olyan mindennapi használati eszközről lett híres, mint a villanykörte, a rádió, a TV és a kazetta

Egy szép napon, az ipari forradalom után Eindhoven két polgára, Frederik Philips és fia Gerard Philips úgy döntöttek olyan vállalatot alapítanak mely szénszálas izzókkal fogja elárasztani a kontinenst,  így Európa kénytelen lesz egy életre fejébe vésni Eindhoven nevét. A kitűzött cél cseppet sem volt irreális, sőt kemény 9 év alatt Európa egyik legnagyobb gyártócége lett. Innen semmi sem állíthatta meg a vállalatot, hogy egyéb más megoldásokkal kísérletezzen, és 1914-re egy kémiai és fizikai kutatóintézetet hozzon létre. 

eindhoven1.jpg

A kutatóintézet elsőként egy röntgen csövet mutatott be a nagyérdemű közönségnek, amit csak később, nagyjából 10 év múlva kezdtek orvosi célra tovább fejleszteni, akkor már az Egyesült Államok területén. Az intézet emellett részt vett az első rádiós és televíziós technológiai kísérletekben és 1927 és 1932 között több mint 1 millió rádiókészüléket sikerült eladnia. A fejlődés megállíthatatlan volt és elkezdett terjeszkedni az ember mindennapi tevékenységei felé, úgy mint a borotválkozás, melyhez a villanyborotvát szintén a Philips fiúk örökségének tekintünk. 

eindhoven2.jpg

A vállalati fejlesztések fő célpontja a hangi és képi rögzítés kidolgozása lett, melyben a század és a modern kor kiemelt feltalálóinak számítottak. A rádiós és televíziós fejlesztések mellett  a labor 1963-ra bemutathatta az első kazettát (melynek a tekeréséhez egy ismeretlen forrás szerint már akkor is ceruzát használtak - a szerk. ), ami még a 2000-es években is létező hanghordozó eszköz volt. Innen egyenesági következtetést lehet levonni arra nézve, hogy a CD-t és a DVD-t is a Philips vállalatnak köszönhetjük (najó a DVD-nél a Sony is ott volt), ahogy az első energiatakarékos izzókat is.   

eindhoven3.jpg

A cég, bár a XX. és XXI. századi ember alapvető életvitelét változtatta meg, a 2000-es évekre a köztudatban szimpla elektrotechnikai márkaként szerepelt. Ez a tény sarkallta arra a vállalat tulajdonosi körét, hogy újabb fejlesztésekbe kezdjen megtartva piacvezető szerepét, hátha van valami amiről nem tudunk mégis a mindennapjain szerves részévé válik majd. 

A bejegyzés trackback címe:

https://orangewayshappyways.blog.hu/api/trackback/id/tr496155112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása