Édes Bécs!

2014.09.11. 13:33

Sacher torta, császármorzsa, bécsi kávé... Őszi időben semmi sem lehet felemelőbb, mint elmerülni az édes bécsi álomban egy patinás kávézó kényelmes foteljében -és egyszer úgy igazán A-Z-ig végig enni az étlapot.

Sacher torta 

A csokoládés mámor eredeti receptjét hét pecsétes titok övezi hosszú évek óta. Az első finomságot a XIX. század végén szolgálták fel a Hotel Sacher-ben. A torták csokoládés tésztából, csokoládé bevonattal készültek el, a bevonat alá és a két tészta közé pedig baracklekvárt töltöttek. A sütemény készítésébe a híres Demel cukrászda is belefogott és harcba szállt az Original Sacher Torte megnevezésért. A Demel receptje szerint készülő édességben azonban, csak egy helyen, a bevonat alatt találkozhatunk lekvárral. Bécsben a Sacher tortát tejszínhabbal szolgálják fel.

torta1.jpg

Császármorzsa

Ez az, az édes fogás, amit először elrontottak, majd kultikussá vált. A monda szerint Ferenc József császárt komoly diétára fogták, aki éjjel, kiszökve, álomszép felesége mellől a konyha felé lopakodott. Az uralkodó egyből nekilátott egy kis egyszerű palacsinta készítésének, amit alaposan elszúrt. Végül éhségében, a szétszedett falatokat megszórta porcukorral és lekvárt tett mellé. Az ételt később szakácsainak is kötelező lett "elrontaniuk", így lett egyre népszerűbb az éjszakai édesség. 

torta5.jpg

Rétes

Az eredetileg nem is magyar, hanem török édesség a hódító néppel egy sebességgel tört be ér ragadt meg az osztrák konyhaművészetben. Strudel-t (vagyis rétest) szinte minden étteremben, kávézóban és standon találhatunk a népünnepélyeken. Az édesség osztrák változata egy sokkal vastagabb tésztából készül, amit a teljesség igényével puffadásig töltenek túróval, vagy egyéb gyümölcsös finomságokkal. A rétest, hasonlóan a Sacher-hoz, tejszínhabbal tálalják. 

torta3.jpg

Bécsi  Kapuziner 

 A klasszikus bécsi kávé annyiban tér el a sima tejes kávétól, hogy kávé és tej fele-fele arányban vesz benne részt. Emelett teljszínhab foglal helyet a tetején, amit csokiöntettel koronáznak meg. A csodálatosan finom különlegességet szinte minden kávézóban szervírozzák, a jobb helyeken az élményt kis sütikkel is kísérheted.  

torta4.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://orangewayshappyways.blog.hu/api/trackback/id/tr376688345

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása