Nyugis vasárnap Bécsben

2014.09.16. 12:55

Bécsben a vasárnap a testi és a lelki feltöltődés napja. Ilyenkor szinte minden üzlet, kávézó és bolt zárva van, az osztrákoknak mégis van, mit tenniük. 

A vasárnapi zárva-tartást a kormány rendelte el, hogy minden héten legyen egy nap az állampolgárok életében,  a amikor kipihenhetik magukat és olyan dolgokra koncentrálhatnak, mint például a művelődés és a család. Korábban a szombat is eme nemes célnak volt szentelve, akkor minden hónap első szombatján engedték csak meg az üzleteknek az este 6 óráig való nyitva  tartást, ma azonban már minden hétvége így kezdődik. 

vienna3.JPG

Annyira azért nem kell megijedni, a Bécs ilyenkor egyáltalán nem ölti magára a kihalt szellemváros hangulatát. Az éttermek nagy része és a kávézók kisebb hányada ugyanis egész nap, büntetlenül várhatja a látogatókat. Nem ritka, hogy ezen a napon az utcákon, köztereken családoknak szóló programokkal várják a lakosságot - ott jártunkkor a Mariahilfer Strasse elején épp roller-verseny volt . A nagy szó ilyenkor a turisták számára az ingyenes múzeum-látogatás. A legtöbb kiállítótér, ugyanis teret engedve a kulturális fejlődésnek nyitott kapukkal, ingyen várja az érdeklődőket. Mi, legutóbb a MUMOK, vagyis a modern művészetek múzeumának tárlatait látogattuk végig. 

vienna4.jpg

A másik nagyon fontos művelődési lehetőség a különböző pontokon kihelyezett ingyenes olvasó sarkak. Az egyik, a MuseumQuartier belső udvarában található, közvetlenül a Mariahilfer Strasse elején. Itt puffokra és egyéb installációs székekre, ágyakra fekhetünk, miközben a számtalan könyv közül bármelyiket ingyen olvashatjuk. 

vienna1.jpg

Ha utazásunkba egy vasárnap is beleesik az osztrák fővárosban, azt szenteljük a kulturális feltöltődés mellett a gasztronómiai élvezeteknek is. Bár az utcai standok kevés helyen vannak nyitva, az igazi helyi ételeket kínáló éttermek nagy része ilyenkor is várja az ebédelni vágyókat. Tökéletes alkalom a hatalmas bécsi szelet  és a bécsi sütemények megkóstolására. 

vienna5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://orangewayshappyways.blog.hu/api/trackback/id/tr516700423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása