A sötét középkorban Magyarország, elhelyezkedése miatt ütközőpont volt az Ázsia és a Török Birodalom felől fenyegető csapatok számára. Több akkori város, így Csíkszereda is a védekezésre rendezkedett be.

Bár, a város tèrsége már a bronzkorban is lakott volt, jelnetőségét az Árpád-korban kapta meg. Csíkszereda a gyepűrendszer részeként , az ellenséges csapatok számára direkt kihelyezett akadályokból állt, amiken a lakosság kénytelen volt egy kóbor macska ügyességével közlekedni. Ha ez nem lett volna elég a tapasztalatan ellenség számára, akit a két hegyen álló Őrvár és Kisvàr katonái már rég kifigyeltek, akkor a beszédes Ördögvölgyet szépen tele töltötték az Olt vizével. 

image_15.jpg

A város szerepét az uralkodó családok is elismerték, János Zsigmond fejedelem édesanyja Izabella királyné, fia nevében megszabadította őket minden nemű adótól, és biztos állandó VIP vendége volt a szerdai vásároknak, amiről a település a nevét is kapta. A királyné halála után nem sokkal,  Bethlen Gábor főtanácsosa és jobb csatakeze, Gróf hídvégi Mikó Ferenc saját nagyszerűségéről elnevezett várat kezdett építeni, mely végső formáját 1716-ra nyerte el Stephan Steinville, osztrák  tábornok alatt; akit valószínűleg azért helyeztek Csíkszeredára, hogy kordában tartsa a város rebellis hozzáállását a birodalomhoz. Ennek ellenére a szerdaiak minden lázadós buliban benne voltak, legyen az a Rákóczi szabadságharc vagy az 1848-as Forradalom, egészen addig míg az I. Világháború után elcsatolták Magyarországtól és román csapatok szállták meg.

image_16.jpg

Csíkszerda első számú látványossága a Mikó vár, melyben a Csíki székelyekről mindent megtudhatunk. Emellett ez a vár ad otthont Kájoni János Megyei Könyvtárnak is. A város Makovecz Imrét is megihlette, így a jellegzetes építészeti megoldásokat itt is megtekinthetjük a róla elnevezett Makovesz templomban.

image_17.jpg

Csíkszereda környéke is sok érdekes látnivalót kínál : Itt húzódnak a korábbi erődítmények falai, melyek a környék településeit, Csíksomlyót, Csíktapolcát és Csíkszögödet kötötték össze. A lakók az 1920-as évek óta elsősorban ezekből a falvakból, de persze máshonnan is várják a fiatal lányokat a hagyományos Ezer Székely Lány találkozóra. Az eseményt nyáron rendezik meg így alkalom adódhat Csíkszögöd és Szécsény híres fürdőinek kipróbálására is.

Utak, jegyek : www.orangeways.com 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://orangewayshappyways.blog.hu/api/trackback/id/tr816217817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása