A székely konyhaművészet távol áll mindentől, ami a mai gyorskonyhára jellemző. Igazi, helyi alapanyagok és ősi szokások adnak ízt a finom falatoknak - melyeket egy erdélyi túra során akár végig is kóstolhatunk például Kolozsvár, vagy Csíkszereda fele. 

Puliszka

Ellentétben a székely konyha más elemeivel ezt az ételt még a fogyókúrázók is nyugodtabb szívvel fogyaszthatják. Elkészítése rettentően egyszerű, mindössze három alapnyagból, a kukoricalisztből, vízből és sóból álló finomságot leggyakrabban juhtúróval és szalonnával fogyasztják, de népszerű az édes, lekváros változat is. 

lucskos2.jpg

Zakuszka 

A padlizsánból, többféle paprikából és paradicsomsűrítményből készült ételt szinte minden erdélyi háztartásban megtaláljuk.Elkészítése sokban hasonlít az általunk ismert lecsóra, de az íze sokkal jellegzetesebb. A zakuszkát elsősorban kenyérre kenve fogyasztják reggelinek, uzsonnának vagy vacsorának - vagy pusztán két étkezés között, de sokan tálalják felmelegítve tésztára öntve. 

lucskos3.JPG

Lucskos káposzta

A káposztával és hússal készült ételek az erdélyi konyha legkedveltebb szereplői, külön-külön és együtt is. A füstölt húst hasonlóan készítik el, mint a pörköltet csak kaprot adnak hozzá. A félig megfőtt füstölt húst felöntik vízzel és abba teszik be tovább a káposztát. Rendszerint tejföllel és friss házi kenyérrel tálalják. 

lucskos.jpg

Csorbaleves

A jellegzetes székely leves alapja a csorba, vagyis a húsgombóc. Ezt teszik fel főni a savanyúra fűszerezett zöldségektől hemzsegő lébe, amit aztán szintén friss kenyérrel tálalnak. 

lucskos4.jpg

Ordás palacsinta 

A rengeteg féle tejtermék közül ennek az édességnek az alapanyaga egy fajta édes ízű juhtúró, amit - ahogy nálunk is szokás - palacsintába tekernek és porcukorral vagy gyümölcsökkel tesznek az asztalra. 

lucskos5.jpg

Hazsnálatos kifejezések:

Szalmakrumpli : hasábburgonya
Pityóka: krumpli
Paszuly : bab
Vinette : padlizsán
Laska :főtt tészta
Töltike : birkahús, zöldség levélbe töltve  

* Kifejezések, forrás: Mindmegette.hu 
Fotók: Aleda Konyhája.blogspot.com, Bukarest.Vilagnezo.hu , Gondaanyu.blogspot.com, Hajoka.blogspot.com 

A bejegyzés trackback címe:

https://orangewayshappyways.blog.hu/api/trackback/id/tr596654663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása