Városok- Utrecht

2014.07.16. 15:12

Hollandia másik legkedveltebb városa gazdasági és vallási jelentőségéről híres. Itt találhatóak ugyanis a hollandok legfontosabb vallási központjai, a katolikus, az ókatolikus és a protestáns egyházakból. 

Uthrecht, nevét még a római korban kapta. Ekkor, a folyó mellé telepített erődítményként szolgált először Traiectum, majd  Ultra Traiectum néven. Később a két név összeolvadásából kapta az Uthrecht nevet. A Római Birodalom bukása után a város Németalföld katolikus vallású központjává nőtte ki magát, olyannyira, hogy innen még pápát is delegáltak, VI. Adorján Pápa néven. Utrecht, vallási életbeli fontossága mellett komoly hajózási központ is volt, ami meghatározta kereskedelmi és katonai jelentőségét is. 

utrecht1.jpg

A középkor évei alatt a terület a Német-Római császár és a Pápa küzdelmeinek helyszíne volt, egészen addig amíg  a spanyolok nyújtotta fenyegetettség miatt, további 6 német-alföldi tartománnyal közösen létre nem hozták az utrechti uniót, melyet a Holland Köztársaság kialakulásának tekintenek. 

utrecht2.png

A város szerepe a modern korban is jelentős volt. Innen vezetett az első holland vasútvonal a sokat emlegetett Amszterdamba, így Utrecht lett a holland vasúthálózat első számú központja. Az ipari forradalom hatására a város jóval túlnőtt középkori nagyságán és jelentőségén, melyet ma inkább vallási központi szerepeként őriz. 

utrecht4.jpg

Az utrechti csatornák az úttesteknél néhány méterrel alacsonyabban fekszenek, a víz szintjén van egy rakpart, mellette pedig úgynevezett dokkpincék (werfkelder), ezek felett futnak a kocsiutak. A pincékbe a rakpartokon keresztül lehet bejutni. Ez a jellegzetesség egyedivé teszi Utrechtet más holland városok között, ahol a csatornák szintje közvetlenül érintkezik az úttest szintjével. " Ezekről a rendszerekről számos régi fotó maradt fenn, melyek mai is megtekinthetők. 

utrecht3.jpg

Utrecht városképe merőben hasonlít Amszterdaméhoz, de teljesen más érzést nyújt. Jegyeket a www.orangeways.com-on rendelhetsz a legjobb szállást / éttermet pedig itt találod: http://orangewayshappyways.blog.hu/2014/06/11/happy-_hollandia

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://orangewayshappyways.blog.hu/api/trackback/id/tr256513585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása